snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Förändring? Till det sämre kan en del tänka.

Igår kunde man höra på Sveriges Radios Eko, att man aviserade ändringar i de ekonomiska förhållandena i Nordkorea. Jag skall nämna att jag hört detta endast en gång och har bara en twitterreferens ytterligare att tillgå. Nyheten går inte att återfinna någonstans på SR:s hemsida. Det kan alltså vara något som reportern själv hittat på med durkslagsliknande underlag. Detta vore i så fall bara en upprepning av normal praxis, alltså inget att bråka om. Men radioredaktionerna brukar kunna stå på sig med märkliga förklaringar. Denna gång är reportaget borttaget alltså.

Nåväl, ungefär så här var det. Med referens till ”28 juni lagen” (ungefär) rapporterades att Nordkoreas ekonomi skull läggas om så att bland annat de stora jordbrukskollektiven delas upp i mindre jordbruk. Brukarna blev ägare till produktionen och produkterna på så sätt att 30% skall kunna avsättas för eget bruk, löner och som vinst! Man skall även låta producenten avgöra produktens pris själva! Detta liknar i hög grad en marknadsstyrd inriktning och är enligt mig ett bra sätt att på medellång sikt kunna producera livsmedel till den svältande befolkningen.

Nu undrar jag hur stor besvikelsen blivit hos de planekonomiska förespråkarna och alldeles särskilt de i Svensk-Koreanska Förbundet med sina anhängare. Fråga gärna info@svenskkoreanska.se eller gå in på http://svenskkoreanska.se det gör jag.

Samtidigt kan man undra varför planekonomi inte fungerar i Norkorea. Oavsett vad folk tror, så svälter människor ihjäl i detta land. Dissidenter placeras i fängelser som i sig faktiskt är ännu hemskare än verkligheten utanför, den så kallade friheten. I förlängningen kan man ju fråga varför planekonomi inte fungerar någonstans och dessutom heller aldrig har gjort det? Ja, jag vet! Allt beror på en oförstående, ovillig och illvillig omvärld med EU och USA i spetsen. (Jag kommer inom kort (10 min -2 år) förklara varför inte planekonomi kan fungera, i alla fall inte utan grova repressiva åtgärder, och varför en svart marknadsekonomi utvecklas spontant inom varje försök till centralstyrd planekonomi.)

Läs även Caroline Salzingers reseskildring från Nordkorea i hennes bok Hälsningar från ondskans axelmakter!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: