snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Exemplifiering och förklaring av Onaniprincipen.

Vid skrivandet av det här har  jag nyligen sett ett avsnitt av den norskproducerade serien Lillyhammer. Steve van Zandt. a.k.a. Little Steven spelar en huvudroll (hur får hans fingrar plats på gitarrhalsen när han spelar med the Boss?). I seriens första avsnitt ingår en parodiskt framförd arbetsförmedlare. Denna roll är naturligtvis förstärkt i all sin karikatyr men, om den kokas in ser man klart vad man delvis försöker avspegla.

Politiker satsar nu humpty miljoner kronor på att verksamheten inom arbetsförmedlingen skall effektiviseras och förbättras. Detta är som svar på en opinion som man tror sig ha avlyssnat. Vad som egentligen har hänt är att viss (tillrättalagd) statistik har uppmålats som problem av en handfull professionella krönikörer och tyckare i olika media. Om budgeten tillåter, om det finns en grupp som inte klagat på länge, kan man omallokera finansieringen genom att till exempel ta från omsorgen. Nyttan av penningutdelningen diskuteras inte, bara att det är bra att dela ut mer pengar. Herregud det är ju bara skattemedel, det finns hur mycket som helst.

Den stackars arbetsförmedlaren, vars uppgift är att förmedla jobb som inte finns, får helt plötsligt en stor summa pengar att sätta sprätt på. Att det måste finnas jobb att förmedla begriper alla utanför den här penningbrännande kretsen utom vänsterpartister som lätt skapar flera hundratusen jobb med ett snäpp med fingrarna. Nåväl, arbetsförmedlaren skapar nu, med hjälp av de tilldelade penningarna, nya jobb. Han skapar kurser och utbildningar, de han inte själv kan hålla i tilldelas kompisar och sådana där munviga försäljare. Att han inte själv håller i alla beror inte på bristande kompetens (kompetenskrav finns överhuvudtaget inte inom denna genre) utan på tidsbrist.

Att de som i all nåd utses att få ta del av all denna kunskap mycket väl förstår att den inte kommer att hjälpa dem ett dyft, får en större förståelse för betydelsen av kursen när deras arbetslöshetsersättning hotas att dras in.

Initiativtagarna till satsningen kan i detta skede vända ryggen till. Det kommer att knorras på några ställen men de flesta skulle inte våga eller orka att opponera sig och Uppdrag Granskning kan ju inte hinna med allt. Gud ske lov! I övrigt har de pressen med sig eftersom de granskande journalisterna har andra projekt som de ömmar för och som ger bättre utdelning enligt chefredaktörerna. Som till exempel att idiotförklara någon annan skribent med för dem avvikande åsikt.

Dessutom, skall du veta, att ingen kommer att uppvisa kvitton och ingen kommer någonsin att göra en utvärdering av satsningen. Politiker och tjänstemän är därmed home free! Detta är det bästa scenariot för alla. Det är så många som tjänar på denna satsning att vidimeringen blir översvallande positiv från målgruppen (som inte är de arbetssökande. N.B. inte denna gång och inte nästa heller!), utan de som kan ta del av finsieringen. Det sämsta scenariot är att få Uppdrag Granskning på sig. Då kan man bli entledigad. Det vill säga, behålla lön och titel men slippa allt jobbet och uppmärksamheten. Många siktar på detta senare.

Nu säger kanske någon att hela satsningen var kanske bra men tyvärr har de arbetslösas situation inte förbättras. De som hör detta hoppar nu av glädje och börjar spekulera i vad som kommer nu. Skall man satsa på att leda kurser med inriktning på coachning, nä det var förra gången, kanske makramé dyker upp igen? Svårt det där men någon kommer att dra vinstlotten. Tyvärr inte de arbetslösa, inte den här gången och inte nästa gång heller.

Och politikerna låter tillkännage att de satsar humpty miljoner på något som upprepar det som jag beskrivit ovan. Och den granskande pressen har just dött sotdöden. Eller svältdöden eftersom de inte förstår vad som är edible. (Edible är ett bra uttryck här. Det betyder ätbart men blir mycket större i en så här halvintellektuell text. Helintellektuell hade den varit om jag inte skrivit denna parentes!)

Jag försöker bara skriva om vad som generellt händer när politikers givmilghet överskrider alla gränser. Tro för all del inte att detta bara gäller arbetsmarknadspolitiken. Nä förtusan, jag bara fick en idé när jag såg Lillyhammer. Se den förresten!

Ett område som behandlas enligt denna princip, (skall vi på kul kalla den för onaniprincipen? Det gäller ju att tillfredsställa sig själv!) är integrationsområdet. Ta Rosengård i Malmö som exempel. Man har från myndigheternas sida pumpat in 256 Mkr under de tio första åren på 2000-talet. Har det blivit en märkbar förbättring integrationsmässigt? Nä det blev det inte! Men det blev en hel del silvergrå mercor och svarta be-em-we. 256 miljoner kronor har distribuerats på ett sätt där enbart en bråkdel har kommit de boende till del. Eller hur ser utvärderingen ut? Det skulle bli kul om min tes motbevisas.

Det finns de som helt ideellt hjälper till i området, som exempelvis Diakaté Mory ”Dallas” vars arbete med ungdomar är beundransvärt. Hur mycket pengar fick han av de 256 miljonerna? Han fick helt säkert i alla fall det förenings- och aktivitetsstöd som utgår till alla föreningar som har ungdomsverksamhet. Det vill säga någon promilles promille.

Den kunnige malmöpågen Luciano Astudillo hade en stor fallenhet att propagera för politiska insatser för integrationen i Rosengård tidigare. Var är resultaten? Luciano är numera knuten till privata intressen och utvecklar eget företagande bland invandrare. Jag är säker på att hans insatser där har betydligt större betydelse för integration och jobbskapande.

Kan vi inte med denna, även om sååå raljanta, beskrivning nära förhoppningen att få en granskande journalistkår eller måste vi nöja oss med Uppdrag Granskning?

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: