snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Lika för alla, utfallet i svensk rättsväsende.

Jag fick idag idag vetskap om hur svensk rättstillämpning sker i olika fall av prioritet. Vem är viktigast att jaga och varför? Med tack till Fredrik Moberg @brelovich och Torbjörn Jerlerup @jerlerup har följande artikel i Aftonbladet aktualiserats http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8031457.ab. Läs den och försök att förstå!

Vi får i artikeln beskrivet att vi har ett brott, väl dokumenterat, vi har ett offer, vi har två gärningsmän. Nästan på gränsen till övertydligt. Gärningsmännen är två identifierade irländska medborgare. Vore det inte möjligt att få dessa utlämnade från Irland och överlämnande till den svenska rättvisan? Jo, självklart tycker väl alla. Men inte kammaråklagare Thomas Holst. Efter en märklig förklaring varför, avslutar han med ”Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott – som mord”.

För offret kan det ju vara bra att veta att han får vara misshandlad och kränkt med svenskt rättsväsendes goda minne. Sådana bagateller sysslar man inte med.

Då tänker vi oss nästa fall. En kändis, vid tillfället högst på tapeten, kommer till Sverige och blir vid två olika tillfällen hembjuden till två medelålders kvinnor. Att kvinnorna känner varandra känner kändisen inte till. Det av kvinnorna inbjudna sexet förföll inte till tillfredställelse av för oss okänd anledning. De båda kvinnorna blir varse varandras förehavande och bestämmer sig för att gå till polisen med en förfrågan om man kan tvinga en person till att testa sig för venerisk smitta? Kvinnorna vet inte vid detta tillfälle att de blivit våldtagna. Tjänstgörande åklagare lägger ned förundersökningen och avskriver målet. (Min uppfattning är här att förövaren vid denna tidpunkt fått göra ett uttalande hos polisen, dvs intervjuats, ”förhörts”. )

Vi har alltså inget brott och inga offer och därför inte heller någon gärningsman. Då inträder, som en riddare i vit rustning, den självpåtagne kvinnofridsförsvararen, den tillika välrenomerade advokaten som utan vars aktiva hjälp den i Sverige i särklass enastående seriemördaren Thomas Quick aldrig kunnat bli dömd för sju av åtta mord. Enastående gärning som nu uppenbarligen skall krönas med ytterligare skalper.

Den från verkligheten helt frånkopplade advokaten uttalar nu att de båda kvinnorna blivit våldtagna. Och att det dessutom krävs en jurist för att konstatera detta. Det räcker alltså inte med kvinnornas egna subjektiva bedömningar. Dessutom borde väl den där kunnige juristen självfallet också ha varit närvarande i kammaren vid dådets utförande för att kunna vara så kategorisk? Eller? (N.B. Detta är Bloggarens egen personliga åsikt!)

Vi har alltså här: Ett tvivelaktigt brott, två till en början tvivlande offer samt en på tvivelaktiga grunder tilltänkt gärningsman. Dessutom har vi två målsägare, ett målsägarbiträde och en åklagare som arbetar gemensamt och aktivt inom samma politiska parti! (Den ene av dessa misstänks vilja kandidera till tjänsten som justitieminister. Hemska tanke!) Att processen skulle vara politisk avfärdas av många. Men då låtsas man väl förmodligen inte om hur tillsättandet av tingsrättens nämndemän går till?

Vi har här två fall, ett för lekmannen solklart fall och ett mycket tvivelaktigt.

Att den tilltalade inte har så stort förtroende för svenskt rättsväsende att han ställer upp i Sverige på den trivia det senare fallet egentligen innehåller kan kanske förstås vid en titt på de båda fallen. Att den tilltalade egentlige fruktar utlämning till tredje land låtsas man inte om i Sverige, fast svenskt track record i utlämningsfall är hårresande.

Varför gör man denna skillnad. Jag är ytterst intresserad av en anlys!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: