snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Liberal svensk dagstidning åberopar planekonomi för landets utveckling!

Först och främst vill jag tacka mina två hängivna läsare som följer denna blogg så troget. Min ambition är att fördubbla er minst ett par gånger i veckan. På de viset kommer hela jordens befolkning att strax vara trogna läsare. I alla fall inom några månader.

Eller, förresten, kan ni inte fördubbla er själva? Meddela mig när det är klart!

Det som jag tänker skriva om här framdeles är sådant som jag läser om på webben, i diskussioner och av de större mediernas krönikörer ibland helt hysteriskt galna yttranden. Eftersom mer än ett hundratal nya adrenalinskapande artiklar och uttalande skapas dagligen, så förstår ni att alla inte kan kommenteras.

Högst upp i medvetandet just nu porlar det av frustration av följande ledarstick i Sydsvenskan 26 aug. Under rubriken ”Efterlyses: innovativ politik” skriver man att ”Sverige behöver en sammanhållen innovationspolitik för att säkra välfärden och en fortsättning på den svenska framgångssagan”. Förutom att språket är tvivelaktigt ur förståelsesynpunkt kan man väl hålla med om att man skulle behöva en innovativ politik. Vad man menar är att man skall föra en politik som gynnar innovationer.

Märk väl att tidningen är borgerlig och liberal! Vad är det som får svenskar att tro att det är innovationer som styr välfärden? Jag trodde det bara var Lars Ohly och Stina Wollter som förfäktade denna idé. Men en liberal tidning? Inte ens i Kina tror man på en sådan hypotes längre. Jag tror att just nu på denna jord är det bara Nordkorea och Sverige som har denna inställning. Varför? Alltså, varför i Sverige? (I Nordkorea kan vi föreställa oss varför.) Är det den ingrodda tanken hos oss att tjänade pengar, som inte kommer från staten, innebär nåt skumt. Ett misstroende mot att tjäna egna pengar utan att staten står där och pekar? Jantelagen? Jag tror det!

Varför kan man inte inse att stat och regering skall inte bygga plattformar för innovatörer, de skall ta bort hinder för entreprenörer! Men politiker vill gärna vara med och ge subventioner och klippa band. Framförallt vänsterpolitiker men i Sverige gäller det samtliga från vänster till höger. Detta leder ofelbart till korruption och felsatsningar, kanske överetablering. Men det är den svenska självmordstaktiken.

Det finns de som i likhet med mig tror på entreprenörer eller har hört talas om uttrycket. Därför avslutar Sydsvenskan med detta ”För att förändra detta krävs kanske också entreprenörer. Envisa, fritänkande politiska entreprenörer. ” I en liberal tidning!

Underlätta, ta bort eventuella hinder, uppmuntra för blivande entreprenörer så skall ni se att innovationerna kommer också! Vi måste acceptera att de som kan exploitera en innovation också ska kunna bli stenrika. Det är denna morot som driver utvecklingen inte en massa ordbajs från politiker! Se Rausing, se Kamprad, se flera lyckade entreprenörer från förra seklets mitt. Entreprenörsandan avtog i mitten av 1970-talet och har inte helt tagit sig sedan dess. Ni får tänka ut en bra orsak till varför? Innovatörer har vi många i Sverige, framförallt inom IT-området, men entreprenörerna kommer utomlandsifrån och jobben hamnar inte i Sverige!

Den allra största bromsklossen i sammanhanget har varit den svenska fackföreningsrörelsen som envetet har gynnat de stora industrierna, där väl ingen är svenskägd längre, till nackdel för mindre aktörer. Det har att göra med vilken makt man vill ha i industrin. En stor arbetsplats har flera heltidsanställda ombudsmän. Klart som korvspad! Dessutom har man med protektionistens envishet slagits för att jobben skall vara svenska! Man har emellertid förstått att detta inte går längre, exempelvis inom sjöfarten har man fått ge sig med svenskflaggat tonnage men det tog lång tid. Detta var en avvikelse från huvudspåret som vi härmed rullar upp på igen!

Jag blir så besviken på människor, som borde veta hur de planekonomiska experimenten utfallit, nu igen pläderar för samma sak. Kan man omöjligt lära av historien? Kan ni räkna upp en enda sak som ni använder för att förenkla livet, som har sitt ursprung i forna Östeuropa eller forna Sovjetunionen? Jag tror inte det.! Varför? Fundera på det så skall jag under tiden redogöra för en detalj som ni säkert använder, kansk dagligen, och vars uppfinning kommer från Östeuropa. Den lilla elektroniska mojängen med pixlar hit och dit som sitter i alla digitala kameror och i de flesta mobiltelefoner, den som omvandlar ljus till bilder, uppfanns faktiskt av en tjeckisk vetenskapsman i Tjeckoslovakien. På 70-talet tror jag det var eller 60 talet. Han hade inga möjligheter att exploitera  mojängen i det planekonomiska systemet så han fick okey att samarbeta med två amerikanska forskare och entreprenörer som köpte upphovsrätten. Tjecken blev rikligt belönad men ni kan gissa vem som tjänade de riktigt stora pengarna.

Under de tre decennierna som föregick järnridåns fall 1989 besökte jag Polen och DDR vid ett flertal tillfällen. I Polen kunde man klart skönja ett kluster av entreprenörskap. Helt utanför den officiella sfären. Man hade uttalat en parallellekonomi eller en svart marknad som höll igång landet. Man hade sin anställning, (alla medborgare i kommunistiska länder har anställning!) men man drygade ut sin inkomst med sidosysselsättningar i en ofta svart marknad.  I Polen var detta ok eftersom polacker inte skvallrade på varann. Entreprenörskap utvecklades alltså. I DDR däremot med halva befolkningen enrollerad i spionage på och angiveri av grannar och de egna familjemedlemmarna framstod nog en svart marknad som hypotetisk.

I Kina har man insett att man måste släppa fram entreprenörer för att få fart på ekonomin. Vi som har varit i Kina under denna omvälvning har på plats fått studera resultat. Mina kinesiska förhandlingspartners har beskrivit hur systemet användes innan och vad det nya har drivit fram. Det är lätt att påstå att ett snitt av befolkningen har fått det enormt mycket bättre och några har blivit oförskämt och helt obegripligt förmögna. Nu är det alltså bara Sverige som inte förstår att det är entreprenörer som behövs (förutom Nordkorea som i sammanhanget får ses som svårbotat) och endast i Sverige som en liberal tidning blundar för fakta!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: