snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Tolerans och kippavandring.

I dagens Sydsvenskan (30/8-12) skriver Luciano Astudillo om den kippavandring som företogs i Malmö för en liten tid sedan. Det var cirka 400 som deltog och visade sin solidaritet med en i Malmö utsatt grupp. Bland vandrarna fanns, förutom judar och kristna, också muslimer. Att Luciano Astudillo tar på sig att predika tolerans för utsatta grupper i samhället hedrar honom och detta inte minst när han omfamnar grupper som är så små att andra ledande politiker anser att man kan bortse från dem.

Att det i gruppen av vandrare också fanns muslimer ser jag som självklart. Jag har i min bekantskapskrets sekulära muslimer som har den tolerans mot andra grupper som vi tycker är självklar och som blir fly förbannade över privilegier som tilldelas vissa på grund av rädslan att få tillmälet rasist. Bland vandrarna, åtminstone av vad jag kan förstå av rapporteringen, fanns även representanter för den religiösa delen av islam. Bra! Är dessa representanter undantag? Vet ej! Men att det finns en form av skenhelighet som kopplas på inför offenligheten har ju avslöjats i bland annat Uppdrag Granskning.

Det finns, enligt verkligheten om den får åberopas, ett stort antal  malmöbor med muslimsk härkomst, som lever ett sekulärt men muslimskt liv och som inte har problem med den vidsynthet och tolerans mot andra grupper som vi tycker är nödvändig.

Då kan man undra. Varför måste då alla muslimer tvunget representeras i offentliga sammanhang av ordförande i olika muslimska förbund eller av imamer i olika muslimska samfund? Varför skulle i så fall inte den del av Sverige som inte är muslimskt bli representerade av företrädare för Livets Ord, Pingstvännerna eller Maranata?

Ja, tänk vilket ramaskri det skulle bli! Men, varför i hela friden blir inte de sekulära muslimerna upprörda och låter det visas i offentligheten? Kan det bero på att de religiösa ledarna är väldigt starka och att svenska journalister och politiker gör allt för att stärka dem? De sekulära muslimerna har ingen stans att vända sig!

Förklara, den som kan!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: