snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Genuspedagogik. En bra idé?

Vi har den senaste tiden fått rapportering och sett TV-program som visar det avskyvärda näthatet som riktas mot kvinnor. De kvinnor som modigt visade upp de hot som de tillhandahållits genom e-mail och kommentarsfält var kvinnor med stark opinionsbildande ställning. Alltså kända kvinnor inom media- och litteraturvärlden. Man kan därför utan större djärvhet lätt anta att det finns ett stort antal kvinnor som drabbats på samma sätt i det dolda men där vi ej fått reda på hur det förhåller sig. Man skall väl kanske inte därför beskylla programmet för att vara snävt i sin rapportering. Jag såg inte hela programmet Uppdrag Granskning så jag kan egentligen inte uttala mig men jag antar att det gjordes en utvidgning senare.

Det är nu dagen efter och det finns en del röster om hatet även idag, men ingen som pratar om varför, eller försöker analysera orsakerna till hatet. Inte heller någon som analyserar vem det är och hur hatutövarnas gruppidentitet är. Och framför allt,jag har inte hört någon som har gjort ett försök att hitta en åtgärd att vidta för att få slut på hatet. Så vad diskuterar man egentligen?

Jag skall inte ljuga, i SR STudio 1 har man bjudit in två genusforskare, Maud Edwards och en man. Helt oemotsagda fick de ta sig an de frågeställningar som jag nämner ovan. De hade naturligtvis de rätta svaren. Orsak och vem: Det är män som är rädda för att förlora sin makt. Åtgärd: Säg till dem att det inte är OK!

Det är väldigt trist att inte programledaren kan ställa en enda motfråga! För det första måste man undra med vilken vetenskaplig grund, vilka undersökningar och empiriska data som man bygger dessa uttalanden på? Män som är rädda att förlora sin makt, måste ju vara män som har makt. Varför skulle de då vräka ur sig dessa enfaldigheter? Är det inte troligare att det är någon utan makt som hatar och hotar, någon som inte har något annat sätt att göra sig hörd på? Någon med stora brister vad gäller språkbehandling och ämneskunskap? Men någon som i alla fall vet så mycket att vill man skada en kvinna så är det enklast att angripa hennes utseende och sexualitet. Det finns ingen jämförande strategi som närmelsevis kan skada en man på samma sätt.

Nästa fråga är naturlig för vem som helst som inte har alla fakta, varför måste alla hatare vara män? Och hur skall man i framtiden minimera risken för att kvinnor skall utsättas för hat, våld och hot om våld i framtiden?

Nu tycks hela problematiken vara låst hos genusvetare och för humaniora. Då har jag hört att ett sätt att förebygga fenomenet är ett ökat inslag av genuspedagogik. Då måste man fråga, hur så?

Naturvetare, såna du vet som ser till att vi blir mätta, är varma och torra, brukar vid problem kolla om något hänt innan problemen började uppträda. Någon uppdatering eller rutinförändring till exempel som skulle kunna ligga som grund för det ändrade beteendet. En sak som förändrats är naturligtvis att tekniken har möjliggjort distributionen av hatet. Men hur var det innan? Var det vanligt att män skickade hatbrev eller att män omnämnde kvinnor i hotfulla och hatfyllda termer. Inte ens anonymt? Nä! Var det för att genuspedagogiken fungerade så mycket bättre förr? Nej! Så varför kommer genuspedagogiken göra skillnad nu?

Har något annat ändras. Ja vi har fått en avsevärd invandring sedan 50-talet. Men, vi har inga som helst tecken på att denna har medfört något kvinnohat som spridit sig. Dessutom kan vi konstatera att den allmänna åsikten är att det är vita kränkta män som utför hatet och hoten!

Det måste alltså vara något annat. Vi vet att sedan 70-talet har ökningen av barn som uppfostras av bara en förälder varit markant. Pojkar har i större och större utsträckning uppfostrats av bara kvinnor. Detta borde ju ändå betraktas som något positivt särskilt när man betänkar att de flesta av barnen har mer och mer haft en utveckling på dagis där de sällan sett en man. Men allt detta borde väl vara en positiv utgångspunkt för att hatet och hotet inte borde finnas.

Men en mycket signifikativ förändring har skett! Skolresultaten och kunskapsnivån på våra ungdomar som går ur skolan har sjunkit till så katastrofala nivåer bland vissa grupper pojkar så det resulterar i ett säkert utanförskap. Med dålig kunskap, dålig språkbehandling parad med en stor tillgång på dator och Internet, är det kanske ganska lätt att räkna ut varför man tar till det som i det närmaste liknar våld. Det vill säga hat och hot på Internet.

Att i det läget föreslå mer genuspedagogik får väl lite ses som de i problemfyllda sammanhang väl använda uttrycken ”bomb Libya” och ”Let´s have a Toga Party”. Lite grand i panikens härad för politikerna och i paradiset för genusfanatikerna.

Nu anser jag själv, lite mot bättre vetande kanske, att genomförd genuspedagogik är en form av tvångsfostran som inte har något stöd i annat än en sekteristisk vetenskap. Definitivt inget folkligt stöd vilket jag tror man ger fullständigt tusan i. Det blir som ett straff för nutidens femåringar för brott som begås av vuxna imbeciller.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Genuspedagogik. En bra idé?

 1. Anders Senior on said:

  Tack och amen på den!
  Träffande och bra analys.

  Gilla

 2. Ja genusvetare vill gärna fortsätta med sitt sovjetexperiment och gärna utöka det. Jag har tidigare sagt att man ska kolla vad som tillkommit medan det gått sämre och sämre. Svaret är ju till stor del just det som de vill ge ÄNNU mer utrymme. Lite som be räven vakta hönsen när höna efter höna försvunnit.

  Men du tillmäter Eduards för stor vikt, det finns inget som säger att hon har något som helst sunt förnuft och logiskt tänkande vilket felsökning kräver 😉

  Gilla

 3. Pingback: Nu har jag sett Uppdrag Granskning « Toklandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: