snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Förfärliga vita män med imperialistiskt blod i ådrorna.

Vid flera tillfällen härförleden har jag blivit involverad i diskussioner om den kolonialism och det därmed tillhörande koloniala förtrycket som utövats av vita europeiska män. Eftersom detta är en historisk korrekt beskrivning kan jag ju inte annat än ta på mig skulden för dessa tusenåriga övergrepp som begåtts i en förgången tid. Även om jag tycker att beskrivningen haltar om man inte inkluderar kvinnor också i förtryckarskaran. Det finns kanske de som vill hävda motsatsen men Victoria den andra av det brittiska imperiet var vad jag förstår kvinna. Hon hade i alla fall fött barn!

Att denna patriarkala och avskyvärda tid med kolonialt förtryck nu har övergått i en patriarkal och avskyvärd tid där kvinnan är objekt för förtrycket hävdas med all rätt! Jag vet att jag skall ta på mig skulden för det också. All denna generiska skuld, en blodssynd ungefär som den beskrivs i Bibeln, är ju ett faktum och det får vi bara acceptera.

Mitt i diskussionen hävdar jag att det faktiskt finns ickevita, ickeeuropeiska kolonisatörer och imperiebyggare med påföljande förtryck av den inhemska befolkningen. Det senaste, största och grövsta exemplet utgörs av det Sovjetiska imperiet. I alla de ingående 15 republikerna var det ryssar i ledningen och det var ryska som var officiellt språk trots att ryska inte var modersmål i de flesta av dessa republiker.

Jamen, de var ju vita europeiska män, ryssarna! Ja, visst känner man en viss släktskap och tar på sig ytterligare en skuldbörda.

Sedan avslutas debatten med att historia är tråkigt och definitivt onödigt. Och jag som hade så mycket att berätta om andra kolonisatörer och imperialistiska förtryckare. Man kan då få ytterligare ett möjligt argument framkastat som visar att man inte har behörighet att diskutera frågan, nämligen, jamen det är ändå vita europeiska män som är värst i den patriarkala könsmaktsordning som möjliggör förtrycket. Ja, jag har faktiskt fått ett alldeles likartat argument av en debattör som samtidigt vände ryggen till. Debatten avslutad.

Då tänker jag, under tusentals år har unga män skickats fram av generaler för att utgöra vad som i dag skulle kallas för kanonmat. Att på led få dö en fruktansvärd död för något som en elit har bestämt.

Tror du då att dessa män under marschen framåt har varit berusade av den makt deras kön har gett dem tillgång till? Denna patriarkala makt som pliktar de flesta av männen att dö på slagfältet för något som förmodligen inte spelar någon roll för dem? Är det någon som inte tror att de då gärna hade bytt med generalens fru, trots hennes uppenbara underordning? Tror ni att de alltid frivilligt valt att gå mot den fiende som inte önskade annat än slå ihjäl dem? Eller om de vände, bli ihjälslagna av serganten bakom? Ge mig då teorin bakom denna patriarkala könsmaktsordning! En bra inblick i patriarkatets förbannelse kan man få om man läser Battle Cry av Léon Uris eller Monte Casino av Cornelius Ryan.

I tysthet kan vi sedan mumla fram i vår ensamhet en förbannelse över att skolan inte har kunnat delge eleverna så mycket historieundervisning för att omöjliggöra denna kunskapsförvrängning!

Vi fortsätter lektionen med imperier av historisk karaktär. Nota Bene! I stort sett alla imperier är historiska och man får dessutom insikten att alla kan inte ha existerat samtidigt.

I nära tid har vi den Uppåtgående Solens Imperium. Det Japanska imperiet. Som innefattade stora delar av Ostasien och inte avslutades förrän 1945.

Det Ottomanska imperiet som fick sitt avslut så sent som 1922 och som efter det första världskriget fått lämna ifrån sig Palestina till segrarmakterna. Palestina sattes under protektorat av Storbritanien fram till 1948 då det förlänades den Judiska staten Israel. Imperiet hade som mest en utsträckning under 1480-talet som sträckte sig långt in i Ungern, Serbien och Kroatien. De stoppades enligt legenden av Serberna ett faktum som vid 1990-talets konflikt på balkan orsakade mycket motsättningar mellan kristna och muslimer.

Vi har också en sen mongolisk imperialism som exempelvis i det samlade Mittens Rike, det vill säga Kina så har nästan alla kejsare varit mongoler.

Men vi hade tidigare under 1200-talet ett mongoliskt imperium som sträckte sig till Anatolien i nuvarande Turkiet och stora dela av Balkan.

När Los Reyes Catolicos, Ferdinand och Isabella, på 1490-talet rensade Iberiska halvön från morer så var det slutet på en en 800-årig muslimsk eller morisk kolonisation. Araber och muslimer tillhör bland de mest framstående kolonisatörerna i historien. Tyvärr är denna imperialism inte till ända än vilket kan upplevas i Sudan, Somalia, Nigeria med flera stater i Afrika.

Sedan kan vi vid något tillfälle kanske få redogöra för de sydamerikanska kolonisatörerna före Cortez och Pizarro. Nämligen Inka, Maya och Aztekerna som ger utomordenltiga exempel på kolonisation och exploitering av andra folks arbete och tillgångar.

Här kommer vi egentligen fram till den rätta frågeställningen. Varför har mänskligheten haft en benägenhet att med rå styrka kolonisera och exploitera andra folks arbete och tillgångar. Det är inget den europeiske vite mannen kommit på utan det har mänskligheten kunnat sedan urminnes tider. Den som tror sig veta att det bara varit män som varit upphov till denna sysselsättning tror jag begår ett jättemisstag. Men alla får ha en tro. För det gäller tro!

Däremot kan man undra varför man från visst håll så ensidigt framhåller att det bara är vita europeiska män som har denna generiska skuld så påtagligt applicerad att de inte ens får eller kan rikta någon som helst kritik åt annat håll? Svaret är självklart, man kan på detta sätt manipulera samhället mot en inriktning att en ny typ av man skall fostras fram. Förutvarande tokideologier har pratat om en ny människa men i det här fallet räcker det med hälften av mänskligheten. Detta kan vara orsakat av att tidigare försök har haft att göra med gigantiska misslyckanden.

Att en historielöshet på ett lyckat sätt kan bidra till denna omvälvande nyfostran tas tacksamt emot. Tricket är som vid vilken hjärntvätt som helst. Töm först folket på all kunskap, rensa ut och förbered för att mata in ny bättre kunskap och voila, där satt den!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Förfärliga vita män med imperialistiskt blod i ådrorna.

    • Nej du har rätt förstås. Det är beklämmande att vissa påstående får stå helt oemotsagda av en journalistkår som till större delen är i bästa fall helt okunnig eller i värsta fall helt opportunistisk.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: