snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Social kastration eller nå´t! Eller vi måste alla bli flickor!

Innan vi griper in på det rubricerade ämnet tänker jag göra en liten minimal presentation av skribenten.

Med större iver för att skriva obegripliga och svårtydda artiklar än kunskap om hur det fungerar har jag haft den kryptiska signaturen ”helsnurrig” i samband med den här bloggen. Ehuru mycket relevant, framstår signaturen som en önskan att få vara anonym. Ingalunda  så! Den skärpte har redan uppmärksammat att artiklarna aviseras på Twitterkontot @Benanderii som i sin tur i klartext tillhör mig Bengt Andersson. Jag ändrar därför artikelförfattarens signatur till @Benanderii.

Sedan kan man tycka att Bengt Andersson är så nära anonymitet man kan komma ändå. À la bonheur, jag är i vilket fall en av dessa!

Nu till ämnet!

Det uppstod en diskussion på twitter igår (6/3 2013) efter programmet rektorerna och dess efterföljande debatt. Vad jag förstår så har alla deltagare en egen lösning på problemet även om jag saknar ”bomb Libya” och ”Let´s have a toga party”! I Mats Olssons blogg Tysta tankar beskrivs en del av debatten och ett skrämmande scenario uppenbarar sig i andanom. Låt oss kalla det för den ”sociala kastrationen”.

I ett twitterinlägg krävs det tydliga ”krossa pojkars könsroll!”. Känns retoriken igen? Detta att krossa vad det nu vara månde? Det ingår nämligen i många av de höger- och vänsterextremistiska gruppernas ideologiska retorik.  Just i detta fallet av en kommunist i Vänsterpartiet. Det har, jämte utrensningssystemet, varit en av kommunismens bästa grenar, den att skapa en ny människa. Naturligtvis är dessa inte fristående från varandra utan interagerar som fenomen i det perfekta samhället. (Läs gärna lite om Khmer Rouge i dåvarande Kampuchea runt 1976.)

Nu har man tydligen stannat vid insikten att det bara är hälften av befolkningen som behöver omskapas. Den andra hälften skall utgöra modell. En variant på en mycket välkänd kommunistisk tanke, i alla fall. Nu måste vi föreställa oss hur detta skall gå till eftersom åtgärdsprogrammet är höljt i dunkel. Jaja, man pekar på att det är en uppfostringsdetalj, en lätt åtgärd att vidta och dessutom riktad endast mot pojkar.

Om man studerar en del djurarter, jag får påminna om att människan faktiskt är en sådan, kan man konstatera att könsmognaden påverkar individens psyke varierande från ibland lite till oftast omvälvande mycket. Detta händer även hos människor, men inte lika omvälvande för alla. Jag har själv haft tonårsdöttrar i huset under deras pubertet och kan intyga att det sker en viss förändring. Bland pojkar kan man också med lätthet förmärka detta. Det är hormonella förändringar varav testosteronet orsakar de förändringar som vi associerar med manligt konkurrenbeteende men som  påverkar alla individer, kvinnor som män, flickor och pojkar, beroende på förekomsten i kroppen.

Nu är frågan hur skall vi uppfostra bort detta biologiska och väl dokumenterade faktum? Ja, vi får väl börja med att helt ignorera en vetenskap som påvisar något så, i vissas ögon, befängt. När vi gjort det så resonerar vi genom ideologiskt tänkande fram den rätta åtgärden.

I dag kan vi medicinera bort problem som skapas av de barn vi belägger med diagnosen ADHD. (ADHD som en av många diagnoser av denna typ.) Varför behövdes inte detta på 1950 och 1960-talen? Vad görs idag som inte gjordes då? Eller tvärt om, vad gjordes då som inte görs idag? Frågan är skall vi medicinera bort testosteronpåverkan på unga pojkar, är det så det är tänkt? Eller skall de genomgå kemisk kastrering? Jag tror inte någon har tänkt sig detta som en verklighet. Men man vet aldrig!

I detta sammanhang finns det ett program som utfördes och som presenterades i den så kallade ”Bunkeflorapporten”. En bra redogörelse finns hos Bashflak här. Det handlar om fysisk träning!

Nej, i ljuset av vetskapen att kön är en social konstruktion, så är det enkelt att åtgärda genom social påverkan. Eller, som vi brukar kalla det, genom uppfostran!

Jag hade vänner med hästgård på 1980-talet. Några av hingstarna var tvungna att rastas svettiga dagligen för att inte riva spiltan. Var detta möjligen en brist i deras uppfostran? Inte samma sak? Nähä! (Se ovan, Bunkeflorapporten)

Uppfattningen att en nyordning av social påverkan skulle kunna åtgärda de brister som finns i samhället vad gäller kvinnors upplevda ”underordning” anser jag vara skrämmande. Vi har idag problem med partnervåld och kvinnors utsatthet i övrigt i samhället. Om man tror att detta kommer att förändras genom att skuldbelägga femåringar (upprepning, jag vet!) då har man en skrämmande föreställningsvärld. Om man däremot föreställer sig att man skulle kunna tillskansa sig makt som man aldrig ens varit i närheten av som kommunistisk förespråkare? Ja då förefaller det rimligt.

Att det bara är en politisk idé skapad av före detta kommunister men anpassad så att man som utsatt skall kunna haka på i maktanspråken, förklarar en hel del. Vi skall emellertid inte bortse från argument om kvinnors utsatthet och fullständiga försvarslöshet i fysiska miljöer där det finns företrädare för manligheten som har dominerande idéer. Att kvinnor har en inneboende rädsla att bli misshandlade och att bli våldtagna. Detta är en realitet, tyvärr, som vi måste åtgärda men inte genom att….. ja ni vet.

Single Post Navigation

2 tankar om “Social kastration eller nå´t! Eller vi måste alla bli flickor!

  1. Människor som Nina Ruthström ger mig rysningar… Om vi skulle vara på en öde ö så skulle jag hålla mig på ena sidan av ön. Ensam…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: