snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Egentligen är det ganska enkelt eller hur?

Jenny Strömstedt skriver i dagens (4 maj 2013) Expressen hur lätt det är att förklara varför feminismen behövs. Så där helt utan vidare, lätt som en plätt.

Samtidigt ger hon på ett mästrande sätt en klapp på huvudet åt Isabella Löwengrip, Blondinbella, som såklart inte har förstått. (I den sanna vetskaps- och ideologiska trons värld finns det bara en sida av en fråga, den sanna. Allt annat är bara folk som inte har förstått!) Vad Blondinbella gör är att ifrågasätta vad som knappast kan anses vara feminismens grundpelare, nämligen användandet av ordet hen som pronomen och införandet av genusneutrala omklädningsrum i kommunal verksamhet. Så får man inte ifrågasätta om man vill behålla sin integritet. Strömstedts omtanke om Blondinbella och korrigeringen av hennes villfarelser grundar sig i och förklaras av ett samtal mellan två småflickor i baksätet på en bil. Ju simplare desto enklare tänker Strömstedt för hon har en förkärlek till att tänka förenklat förstås, på gränsen till enfaldigt.

Vad Strömstedt inte tänker på är:

1) Hen som pronomen kommer att användas eller inte användas beroende på hur det ”växer” in i alldagligt talspråk. Helt ointressant som diskussionsämne, det kommer att visa sig. Jag har själv använt ordet i några sammanhang eftersom det är det kortaste ordet som kan användas och passar därför bra på twitter. När man på ett patetiskt sätt däremot pressar in ordet i ett irrelevant sammanhang för att visa sin lojalitet, ja då motverkas vad man vill åstadkomma. Ordet användes då som ett ideologiskt attribut i språket. Vi och dom!

2) Vad är en könsneutralt omklädningsrum? Vilka skall beviljas tillträde till ett sådant. Enligt Strömstedt skall de som inte känner sig som varken kvinnor eller män ha tillträde. Vem är det? Finns det någon markering att sy på klädseln eller något id-handling eller hur skall det fungera. Är alla som inte räknar sig som män eller kvinnor lika varandra ifråga om integritetskrav och kan de anses tillhöra liksom en gemensam etnisk grupp?  Var går gränserna mellan denna tänkta grupp och gruppen män och gruppen kvinnor respektive? Hur i hondan skall man legitimera tillträde i denna lokal utan att någon kommer att känna sig ovälkommen? Blir det inte samma som en omklädningslokal tillgänglig för alla? Vad skall man då med de könssegregerade lokalerna till.

Är det egentligen inte det som är kontentan, att vi bara skall ha en gemensam lokal? Vi har ju avskaffat, i den mån de har funnits, hudfärgssegregerade, religionssegregerade, etnicitetssegregerade, språksegregerade, nationalitetssegregerade med flera segregerade omklädningsrum. Ta då bort de könssegregerade också. Lätt som korvspad eller vad det heter, eller hur?

3) Strömstedt och hennes kompisar har identifierat ett problem, angett en orsak till problemet samt till yttermera visso förklarat sig kämpa för en lösning som ensidigt riktar sig mot den förment felande andelen av befolkningen. Tanken är inte ny, den har funnits i all praktiserad marxism och den klarar inte av att det finns ifrågasättande åsikter.

Annonser

Single Post Navigation

6 thoughts on “Egentligen är det ganska enkelt eller hur?

 1. ”Då och då hör man människor säga att ordet ”hen” är praktiskt. Hur i hela friden då kan man undra. Ta första bästa tidtagarur och mät hur många tiondelar det tar att säga ordet ”hen”. Gör nu samma sak med orden ”han eller hon”. Hur många praktiska tiondelar tjänade du?

  Om ordet ”hen” skrivs blir det tre tecken, medan orden ”han eller hon” blir 13 tecken, inklusive mellanslagen. Det kan bara vara latmaskar som anser att det blev någon praktisk tidsvinst.

  Ordet ”hen” är alltså inte praktiskt.”

  Gilla

 2. Och vi såg hur ordet verkligen används och vilket syfte det egentligen verkar ha när Blondinbella var på tapeten senast och vilka som använde det i just det syftet…

  https://toklandet.wordpress.com/2013/04/25/krankthetsmaffian-slar-till/

  Gilla

  • Mycket rolig läsning (ur engelskans funny = konstig). Men var det inte någon som pratade om Patriarkala Strukturer! Är de synliga här? I tråden, menar jag?
   Patetiska opportunister som läser sig kunniga på andras inlägg och sedan kommenterar i linje med detta, ja vad skall man säga?

   Gilla

 3. Patriarkala strukturer är alltid aktuella bland de vuxna, ca 30-åriga mestadels kvinnliga barnen på twitter i alla fall… 😉

  Gilla

 4. Pingback: Några intressanta inlägg på andra bloggar « Toklandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: