snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Att vara duktig feminist.

Jag lyssnade till programmet Oförnuft och känsla i radions program 1. Det var mycket om att visa kärlek, att visa känslor och att ha ett rikt sexliv. För att visa hur bra allt kan vara så medverkade en gäst, en författare som nyligen kommit ut med en bok. Det brukar ju vara därför medverkan beviljas. Hur som helst, boken beskrev den självupplevda omvandlingen från manssvin till ett rikt liv som feministisk jämställd man.

Hans berättelse innehöll en beskrivning hur han hade gått ur sitt gamla liv som förtryckare till jämställd feminist genom att göra en lista med trehundra punkter av betydelse för hushållets funktion. Alltså för att hans familj med hustru och barn inklusive han själv skall fungera effektivt. Han noterade vem av han eller hans hustru som hade ansvar för en punkt eller ansvar för att punkten blev utförd, Han fick för sin egen del bara ihop trettio punkter av de trehundra. Hans hustru fick alltså ta ansvar för resten!

Redan där tänkte jag, hallå vilken räkmacka gled du på innan du skaffade familj. Lärde din mor dig ingenting? Trettio av trehundra punkter, tio procent. Vad fasiken hade du för tanke med ett gemensamt projekt som äktenskap och familj egentligen? Eller är din hustru av den underdåniga självplågande sorten? Ja. vem vet?

För att visa vilken underdånig men självständig feministisk idealman han blivit, berättade han en anekdot ur boken som minsann skulle visa att han ändå var en helt vanlig man. Alldeles förfärligt elegant ur ett meningslöst pedagogiskt perspektiv för att alla vi andra trevandes mörkermän skall kunna se att man kan ta sig ur sin av honom utmålade mansroll. Jag tror ni kan förstå det listiga pedagogiska anslaget i berättelsen. Ungefär ett sådant som får små barn att tänka – vi tjänar nog på att lägga detta på minne så att vi kan upprepa vid behov!

Så här var det. På fråga från programledaren, en fråga som var misstänkt planterad av gästen, om han inte haft någon backlash i sitt jämställda förhållande där han blivit ledsen och där han fått bannor för något han tyckt han gjort bra? Gissa svaret?

Jamän, en gång när han var pappaledig. Han hade städat huset, gjort en massa hushållsbestyr dessutom samt slutligen tagit ut barnen på en friluftstur. Jag tror fisketur. När hustrun kom hem fick han en tillrättavisning som han tyckte han var oförtjänt av. Han skulle ha tvättat barnens kläder eftersom de skulle till morföräldrarna dan efter!

Här tror jag att jag skall spricka. Han blir ledsen! Jasså? Vad tror han? Hur är hans förhållande funtat? Eller rättare sagt hur är hans förhållande till förhållandet funtat? Det fanns hur många lösningar som helst för att det relaterade problemet aldrig skulle uppstå! Det känns som skådespel, ett pedagogiskt sådant! Hustrun skulle kunna säga när hon gick på morgonen – glöm inte tvätta för vi skall till mormor i morgon. Men det var nog för mycket insats av den icke ansvarige föräldern. Eller, varför skull det tvättas för att de skulle till mormor? Var kläderna smutsiga så skall de väl tvättas i alla fall? Vem bestämde att det skulle vara så just i detta fall? Det finns hur många lösningar som helst för att detta problem skall bli ett icke-problem! Fungerar verkligen förhållandet optimalt? Nåväl, jag bryr mig inte ett skvatt om det men jag blir lätt irriterad över den mästrande tonen. Jag tror de flesta par helt själv klarar av sådana oöverstigliga problem för denna ideala feministfamilj!

Programledaren fick i alla fall hjälpa en gammal kompis med en fjantig bok. Att författarens namn är Mats Söderlund och har andra projekt på gång skall nämnas så att ni kan ta del av hans förnumstiga sanningar! Andra projekt är bland annat att omforma mansnormen och männen enligt ett koncept som ingår i skriften Det Heter Feminism där man ställer upp ”20 anspråksfulla förslag för att förändra världen”. Att det bara gäller en omformning av den manliga delen av befolkningen framgår klart.

Läs den och värdera själv de fullständigt genomstolliga idéerna. Detta görs annars på ett förtjänstfullt sätt av skribenterna på Genusdebatten, läs där!

Annonser

Single Post Navigation

10 thoughts on “Att vara duktig feminist.

 1. Att fiska är alltid viktigare än att tvätta, det förstår ju vilken man som helst!

  Gilla

 2. Maria on said:

  Mats Söderlund är ju gift/sambo med Susanna Alakoski, medarbetare till Gudrun Schyman, så han har säkert läst på feministläxan. Dessutom är han/har varit ordförande i Författarförbundet.

  Gilla

  • Ja, jag har blivit varse hur de är huvudpersoner i samma bok. Även Susanna Alakoskis tidigare arbete för Vänsterpartiet.
   Det finns en annan scen där de båda är huvudpersoner och som handlar om flygande tallrik som också är väldigt underhållande.

   Gilla

 3. Rick on said:

  var det inte samma man som höll på med något tolvstegsprogram för att bli av med sin manlighet? I sådana fall är han för tidigt ute, för om han bara höll på med programmet så är han inte färdig än, utan kan ha smugit in förödande manliga värderingar i sin bok.

  Om någon vill tvätta kläder före resan till mormor, så får den själv göra det. Man kan inte förvänta sig att någon annan ska göra det. Den attityden har jag ärvt från in mor…

  Gilla

  • Det finns en hel del att ta del av på http://genusdebatten.se/bokrecension-det-heter-feminism/ som handlar om just detta. Jag tror du har helt rätt.

   Gilla

  • Det är ganska intressant att män föreskrivs ett program, som är helt fokuserat på den enskilda personens handlingar, motivationer, ”karaktärsdefekter”, självrannsakan och ansvar, medan feministerna söker svaren om kvinnors livsvillkor på helt annat håll; i samhälleliga strukturer, ”den patriarkala könsmaktsordningen”, ”heterosexuell manlig hegemoni”, ”sexism”, könsdiskriminering etc, och att de på detta sätt själva odlar en syn på kvinnor som perfekta som de är, men också som passiva och offer. Män tillskrivs på detta sätt åter en förmåga att kunna ändra sig och ta ansvar, medan kvinnor inte gör det – ett förhållningssätt som annars brukar kritiseras av feminister, när det är den kapitalistiska underhållningsindustrin som står för samma typ av värderingar.

   Gilla

 4. Pingback: Riskminimering « Toklandet

 5. Ja, ambivalensen och inkonsekvensen är påtaglig. Det fanns i Kina, åtminstone förr, vid tiden för kulturrevolutionen, en procedur där påstådda avfällingar kunde tas upp i gemenskapen igen om de kunde rabbla upp en bekännelse och hur de kommit till insikt om sin misstro.
  Det finns en efterapning, troligen helt medveten, i en del feministisk retorik idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: