snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Normkritisk behandling av ”heterosexuella parsamhetsrelationen”

Även vi som har några år på nacken har goda minnen av våra olika förälskelser. Minns när vi träffade någon och inte gjorde något annat än längtade efter denne, doften och värmen, så fort vi var åtskilda. Och alla de stunder som tvåsamheten resulterat i långa meningslösa samtal om allt möjligt, samtal som då var sammanflätande av två själar, två kroppar i en!

Kommer ni ihåg? Stackars den som missat allt detta men det finns säkert kompensation för det också. Man kan säkert på samma sätt utveckla ett riktat hat mot alla som inte velat ingå denna själsliga förbindelse med så starka sinnesrörelser, åtminstone om denna ej någonsin riktats mot en själv. Eller kanske att det mål en valt ut väljer ett annat mål själv. Bittert men ingår i upplevelsen och det har vi nog alla erfarenhet av också.

Tillståndet av passion är ju inte permanent, det avslutas förr eller senare kanske till och med att de båda älskande går helt skilda vägar. Men minnet av passionen finns kvar, för alltid.

Nu har jag tagit del av en del av det som skrivs om relationer på vissa bloggar. Därmed måste jag inse att tvåsamhet ingår i en patriarkal struktur som mynnar i förtryck av den ena parten i relationen. Känns det igen? Har ni någonsin i en passion uppfattat detta? Inte? Inte ens om någon pekar på de brister på jämställdhet som finns i alla tvåsamhetsrelationer kan ni minnas detta? Jo, det är klart ni kan, jag bara skojade!

Ett utdrag av en sådan upplevd insikt, ..”ju mer jag lär mig om patriarkatet, förtryckande strukturer och makt desto jobbigare tycker jag att livet i en heterorelation blir…”. På något sätt känns det som tvåsamheten kändes inskränkt där och blev mer en önskan om flersamhet.

Eller, ”den heterorelationsbaserade tvåsamhetsnormen”. Uttrycket anger vilken typ av relation som här fördöms, alltså inte homorelaterade tvåsamheter! Man kan ju undra varför inte bögrelationer kritiseras?

Här kommer en liten ifrågasättande kommentar, ”Den romantiska kärleken mellan man och kvinna är i mångt och mycket ett västerländskt påfund, men påfundet sammanfaller också med den kvalitativt största utvecklingen av det mänskliga samhället hittills”, som efterföljs med ”Kanske innebar tvåsamhet grundad på kärlek ett framgångsrecept för människor i gemen?”
Detta blev jobbigt för bloggaren som passad på att kalla frågeställningen irrelevant. Jojomän!

Också kommer dräparen i kommentarerna ”De djurarter som har större hjärnor och hjärnkapacitet är mer benägna till tvåsamhetsnorm, vilket främjar hjärnans utveckling hos avkomman, vilket då således blir en evolutionär fördel.”

Detta kallas för evolutionspsykologiska forskningsresultat och bör därför rutinmässigt förkastas. ” EP används ju för att ursäkta allt möjligt genom resonemang som låter logiska men inte har så mycket empiriskt stöd. Är ju inte alltid så men ja… vore intressant att läsa mer?”.

Detta är alltså inte mina påhittade kommentarer utan återfinns hos en känd feministisk bloggare. Denna bloggare brukar inte ha för avsikt att diskutera sina åsikter och teser men verkar bli något förundrad här då uppenbarligen någon i kommentarsfältet har en helt annan upplevelsereferens än bloggaren.

Lite grand patetiskt är det när någon resonerar ur ett normkritiskt perspektiv att denna någons förhållande inte är så lyckat som först trott utan reviderar sina känslor normkritiskt!

Det känns ibland som om det normkritiska perspektivet måste antas ur alla vinklar. Man bortser från vad en norm är. Man önskar krossa normen men reflekterar inte över att man då försöker kreera en ny norm. Om ”heterosexuella parsamhetsrelationer” är en norm, så är det inte för att detta bestämts ur en patriarkal struktur utan för att detta praktiseras av de flesta. Skall man bryta normen så måste man gå ur sin ”heterosexuella parsamhetsrelation” och skapa exempelvis flersamma HBTQ-relationer. Normen, emellertid, kommer inte att brytas förrän de flesta har annan typ av relation än just den förhatliga ”heterosexuella parsamhetsrelationen”!

Detta är nog bara möjligt i den fantasivärld som genusforskningen befinner sig i. ”….används ju för att ursäkta allt möjligt genom resonemang som låter logiska men inte har så mycket empiriskt stöd. Är ju inte alltid så men ja… vore intressant att läsa mer?”.

Malte Skogsnäs har skrivit intressant om normkritik här</a

Annonser

Single Post Navigation

7 thoughts on “Normkritisk behandling av ”heterosexuella parsamhetsrelationen”

 1. Som du skriver – när flersamhets-HBTQ-relationer blir vanligast (vilket är målet, eller hur?) kommer denna relationstyp vara normen. Ska den då ”krossas” enligt feministerna?

  Gilla

  • Jag tror att en del av de mest högröstade kanske borde ta reda på vad norm betyder rent definitionsmässigt.

   Gilla

   • Sanning, fakta och vetenskap är inte intressant för de som bygger sin världsbild på postmoderna teorier. Att tycka har högre bevisvärde än (manliga) definitioner och vetenskapligt grundade hypoteser.

    Att få dem att kolla upp definitioner är som att få en ateist att be till Gud för svar.

    Gilla

 2. Pelle on said:

  Jag hade så svårt att förstå detta med att alla normer alltid ska krossas, som att normer i sig är något ont. Men hur skulle vi någonsin kunna få ett samhälle fritt från normer? Varför är normer dåligt? Huvudsaken måste ju vara att de som inte följer normer inte straffas för det.

  Gilla

  • Det kan inte vara på annat sätt än att man i social mening måste underkasta sig de normer som finns i samhället. Det gäller naturligtvis även normen som gäller för brytande av antagna normer, eller hur unika tror man som normkritiker att man är?

   Gilla

 3. Att vara unik, kan det vara den nya normen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: