snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Nyanlända svenskar och andra konstigheter.

Ibland blir välviljan i all sin godhet lite väl patetisk.

Jag lyssnade till radions P1/studio1 den 31 juli, alltså för någon dag sedan. Man tog upp problemet med avsaknad eller en alldeles för liten andel utlandsfödda flickor i svenska fotbollslandslaget för damer.

I själva frågeställningen finns enligt min mening många tveksamheter.

För det första, är det ett problem att det finns orepresenterade grupper i landslaget? Varför då? Jag förstår att det konsensussökande etablissemanget vurmar för och vill visa sin godhet och välvilja mot kvinnliga utlandsfödda personer! OK! Då förstår man varför man lägger allt ansvar för tingens ordning på ledare och företrädare för SFF (svenska fotbollförbundet [utan s]). Man hör hur dessa krumbuktar sig för att vara till lags och för att visa sitt ansvarstagande! Men problemet ligger väl inte här, i uppmuntran? Är det inte HINDER som måste undanröjas? Ligger dessa hinder i så fall på SFF? Tänk om det finns unga kvinnor som inte vill spela fotboll! Hur tar SFF sitt ansvar för det då?

För det andra, jag ifrågasätter storligen termen ”utlandsfödd” som etikett på en individ. Jag tror inte ens att det finns en gemensam definition för ordet. Ändå forskas det hej vilt på företeelsen. Man tänker sig använda den skicklige fotbollsspelaren Kosovare Aslani som representant för gruppen! Men herredumilde, oavsett var hon är född så är hon väl lika svensk som Lotta Schelin? Varför sorteras hon ut som utlandsfödd? Är hon det? Finns det ingen som heter Svensson som är född i utlandet? Är det inte ALLA svenska flickor som skall hälsas välkomna att spela för landslaget?

För det tredje, det finns en forskare i idrottsvetenskap, Jesper Fundberg, som sysslar med detta ämne. Han deltog i radioprogrammet och skall man vara snäll kan man säga att maken till flum får man leta efter. Det verkade som om han lyssnade in vad som väntades av honom. Så smidigt så i detta konsensuskrävande land. Dessutom ondgjorde han sig över att det heter damfotboll när det samtidigt inte kallas för herrfotboll! Snälle herr forskare, det finns ingen herrfotboll! Det finns fotboll öppen för alla och så finns det fotboll öppen enbart för damer. Forskare, herreminje!

I detta sammanhang vill jag samtidigt rapportera ytterligare en spaning. Om jag landar i New York, går igenom Immigration och tull och kommer ut på gatan. Då är jag förmodligen att anse som nyanländ svensk. Eller hur? Hur kan man då ta sig före att utnämna folk som kommer till Sverige som nyanlända svenskar? Det finns inga nyanlända svenskar i detta land, antingen är man svensk eller så är man det inte! Detta antagande är internationellt erkänt och används av andra länder mot en mångfald av andra nationaliteter. Men här i Sverige används uttrycket nyanländ svensk som om man inte kan ha en annan identitet förrän man blivit svensk. Är inte detta oerhört förnedrande? Har man svenskt medborgarskap då är man svensk, en del av ens identitet är svensk. Man är inte utlandsfödd man är inte nyanländ, man är SVENSK! Alla svenskar är dåanlända eller förranlända och Kosovare Aslani är svensk annars hade hon inte kunnat spela i damlandslaget. Man får gärna ha andra identiteter också, som färgad, vit, heterosexuell, lesbisk, stammare, rödhårig. Man får spela i burka eller niquab med långbyxor under eller vad fan som helst men man måste vara svensk kvinna för att få spela i damlandslaget. Och, till yttermera visso, får man spela i fotbollslandslaget också om man platsar! Det som stollarna vill kalla för herrlandslaget.

Är det någon som känner överraskning för att man vill satsa pengar på ett rasbiologiskt institut för kritisk rasforskning? Inte jag i alla fall. Dessa stollar gör allt för att till varje pris särskilja olika identiteter som egentligen bara är epitet. Detta med hjälp av aningslösa journalister. Men de tjänar ju pengar på det!

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Nyanlända svenskar och andra konstigheter.

  1. Vi måste i rättvisans namn även införa begreppet nyfödd svensk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: