snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Vår ryggrad, vårt hemvärn,

Jag hörde nämnas ordet hemvärn på radion nu på morgonen och kan inte låta bli att le. Finns det fortfarande ett hemvärn i Sverige? Detta fullständigt anakronistiska försvarssystem? Kul!

Tanken med ett hemvärn är ju att de blir den enhet som snabbast kan mobiliseras vid ett anfall. Hemvärnsgubbarna ( finns det kvinnor?) är lokala, de har vapnen hemma i garderoben och de är tränade om än inte fysiskt. De skall alltså stå i första ledet när Spetznaz anländer och skrika ”Halt! Vem där? Stanna eller jag skjuter!”.

Detta var en dålig idé för femtio år sedan och har nu gått att bli helt omöjlig. Vem skall dyka upp när hemvärnet tröttnat? NATO? Ja, ni har väl hört Anders Fogh Rasmussens tankar om den möjligheten. Och svenska trupper finns ju inte längre.

Vem vill vara Hemvärnsman på Gotland när ryssen säger, ”för att säkra våra nationella ekonomiska intressen med bland annat gasledning dragen i Östersjön, känner vi oss nu tvungna att stationera trupper på Gotland.” (Om inte i morgon så räkna in det som möjligt inom de närmsta 50 åren.)

Här kommer det gotländska hemvärnet att ha stora möjligheter till hjältemod, allihopa! Lyckostar!

Men tala nu om för mig att detta otidsenliga inslag i vårt territoriella försvar är nedlagt, snälla? Eller i varje fall att benämningen hemvärnsman blivit hemvärnshen och att det numera kvoteras in kvinnor i systemet till ett jämlikt förhållande 70% kvinnor och 30% män. Det så kallade naturligt förekommande henförhållandet för total jämställdhet.

Och för Guds skull, tag vapnen ifrån dem så att de inte skadar sig själv eller någon annan! Låt dem lära sig feministisk retorik som borde vara mer skrämmande för en eventuell anfallare än något annat.

Men framförallt säg att de inte finns!

Annonser

Single Post Navigation

7 thoughts on “Vår ryggrad, vårt hemvärn,

 1. En bataljon hemvärnsfeminister vid fronten som skriker ”Kränk inte mig och mitt territorium!” på ryska ska nog få dem på flykten.

  Gilla

 2. Tack för länken Malte. Man skall akta sig för att vara alldeles för raljant, uppenbarligen.. Självuppfattningen hos hemvärnet verkar god och kanske det med rätta. Men invasionsförsvar? Jag tvivlar!

  Gilla

 3. Jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med The National Guard i USA. Antingen porträtteras de som byfånar i spelfilmer (Rambo, Delta House) eller som den lokala ledningens arm för att brutalt slå ner demonstrationer i nyheter från 1960-talet.
  Att ingen av dessa bilder är korrekt råder det väl inget tvivel om men den raljanta tonen är kanske inte korrekt mot människor som gör en god insats om än osynlig!

  Gilla

 4. De heter numera nåt i stil med ‘Nationella Säkerhetsstyrkorna’ och är inte längre sega gubbar, utan kontraktsanställda ungdomar.

  Min brorson är med, och den lön han får för en helgövning per månad räcker till att betala halva hyran på lägenheten, vilket bidrar till att han slipper ta studielån.

  Sen vad de har för strategisk betydelse kan ju diskuteras. Utan flera stående brigader med tunga vapen, som kan göra motanfall i händelse av invasion, blir det ju mest ett spel för galleriet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: