snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Jenny Madestam, eller hur?

Jag kan inte låta bli att fascineras över Jenny Madestams självömkan och ojande med förklaringar som trotsar allt rimligt förstånd varför hon får bekymmersamma mail från läsarna av hennes kolumn senast i Expressen. Madestam är statsvetare och vet allt som vi andra stackare är okunniga om.  Att hon skulle få mothugg är ju förmodligen ofattbart eftersom hon ju säkert kollat med kompisarna på jobbet, vännerna på eko-baren på hörnet, och till och med i livsmedelsaffären i kvarteret där hon bor. Det är egentligen bara i tvättstugan som frågan inte tagits upp så vem är dessa barbarer som tar sig ton emot hennes kloka formuleringar?

Jag kan tänka mig att det är alla dessa som är sysselsatta med att få livet att fungera med barnpassning, arbete och fritid. Människor som lever i fred med sin omgivning och som har hyfsad koll på sig själv, sina ungar och sin omgivning. Att det skulle komma någon med akademiska kunskaper och knäppa dem på näsan och förnumstigt tala om för dem att de har fel tycker nog de flesta är både förmätet och enfaldigt.

Jag är säker på att de flesta också kan sortera ut meningen ”Muhammed är en gammal snusgubbe” som något man inta skall säga och framförallt inte till pietetsfulla muselmaner. Att de, föräldrarna alltså, själv kan säga ”men var har du fått det ifrån, så säger man inte”. Det ingår nog i de flesta föräldrars rutiner. Men för Jenny Madestam applåderas det i stället för att man slår på stora trumman och gör en så stor grej av det som möjligt. Jag kan tänka mig att här har det resonerats om konceptuellt och kontext i alla ordets böjningsformer samt möte, möte, verifikation, synliggöra, acceptera, respektera och framförallt bekräfta. Ja, absolut det måste bekräftas i denna kontext. Det är bara så att folk inte fattar denna fantastiska och av andra klart eftersträvansvärda akademiska godhet.

Att människor blir arga på denna förnumstighet är inte att undra på.  Det kan till och med vara så att de är med i pingstförsamlingen, personer med Jesus i hjärtat, som inte kan förstå var sådana som Madestam, eller rent av Jenny Madestam själv, var någonstans när Birgitta Ohlson Wallin visade sin fantastiska fotoutställning Ecce Homo. Var fanns pietisternas försvarare då? Ja du Jenny Madestam, och så ojar du dig och undrar över att människor blir arga. Människor som inte har möjligheten att ens under sin livstid få en ocensurerad åsikt publicerad. Människor som anser att Madestam representerar en handfull människor i sin egen omgivning där scratch my back… fenomenet är en självklar del av livet.

En sak kommer det att bringa Jenny Madestam, hon kan sälla sig till offren som blivit hatade och som sådan bli inbjuden till varenda intervjusoffa i medievärlden utan att riskera en endaste motfråga.

 

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Jenny Madestam, eller hur?

 1. Hustrun, som jobbar på en lågstadieskola, åhörde en dialog mellan en son till en svensk bonde och en son till en irakisk flykting.
  – En av våra grisar självdog igår, så nu är den i himlen.
  – Grisar kommer inte till himlen!

  Gilla

 2. Den dialogen avslöjar att det kanske inte är solklart vem som skulle kunna bli ledsen och kränkt. Blev det ett kontextuellt bekräftelsemöte med alla berörda? Vem fick be vem om ursäkt? Eller de var kanske inte lika kloka och goda som Jenny Madestam?
  En idé vore jun att fråga JM om det rätta tillvägagångssättet i ett sånt fall! 😀

  Gilla

 3. Pingback: Är det fult att snusa? | Emma i skrubben

 4. Pingback: Så mycket att göra, så litet tid till det | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: