snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Etnisk registrering – gruppkaraktäristika.

Efter en alldeles underbar fjortondagars slappeperiod i Baskien så är det dags att delta i det verkliga sociala livet på nätet.

Jag har följt vad som hänt och den för perioden senaste och största skandalen, registreringen av personer med romskt ursprung har exploderat efter DN:s avslöjande.

Alla godhjärtade människor vill nogsamt vara med och visa sin avsky. Någon gräns för indignationen verkar inte finnas och det är väl bra att vi svenskar kan vara världsmästare på något. Ingen vet vad som skett, varken om omfattningen eller orsaken men detta brukar inte vara ett hinder för godheten att nå nya höjder på indignationen. När sanningen kommer fram har förmodligen Niklas Orrenius fått något pris och alla andra har glömt det hela. Men, varför invänta sanningen när spekulationen är så himla mycket roligare.

Jag blir också beklämd om spekulationerna är sanna. Romerna har under decennier, ja sekler, varit den mest utsatta etniska gruppen i Europa. Egentligen alla de grupper som räknar sig till resandefolken.  Progromer har verkställts med den enda avsikten att utrota romerna. Inte minst under nazityskland och Hitlertiden. Alla länder har varit medskyldiga och Sverige kan inte undanhålla sig ansvar för den avskyvärda diskrimineringen. Det har blivit bättre idag men främlingsfientligheten mot romer ligger tätt under ytan.

Vi har förmodligen alla en klar bild av hur romer lever och hur de klär sig. Detta är naturligtvis en skev bild. I Sverige tror jag inte att det finns några svenska romer som bor i tält- och husvagnsstäder. Inte heller tror jag att någon, annat än till fest, klär sig i traditionella kläder. De flesta lever som vi andra ”etniska svenskar” med andra ord. Det finns inte längre en skarp etnisk gräns. Under nomadiseringen fanns det stora problem att organisera skolgång exempelvis och det finns många vuxna romer idag som inte gått ut skolan. Detta håller på att ändras.

Men romer är ändå en etnisk grupp. Med stark grupptillhörighet och en egen kultur. Detta bör uppmuntras av oss samtidigt som vi öppnar skolgång och arbetsplatser för romerna. Ställen som kanske idag är delvis stängda.

På grund av sin tidigare sociala situation har vi haft en fördomsfull tanke att romer är mer kriminella än andra grupper, i alla fall antalsmässigt i förhållande till populationen. Även om det vore så, kan man ändå inte säga att alla romer är potentiella brottslingar och därmed utesluta dem från gemenskapen. Detta vore en så diskriminerande åtgärd att den torde vara åtalbar. Man får helt enkelt inte pålägga en grupp, vilken som helst, en egenskap som endast innehas av ett fåtal. Tänk er själv om man skulle säga att kvinnor är horor eftersom det finns kvinnliga prostituerade, helt oavsett hur många män som är prostituerade. Eller att danskar är fulla och sluddrar för att några gör det. Det tål att upprepas, man får helt enkelt inte ge en egenskap åt en grupp människor bara för att de ingår i en grupp där någon har egenskapen. Det kallas för fördom och är är inte korrekt.

Om det inte gäller män förstås! Då hjälper ingen statistik eller någonting annat. Man ger hela gruppen de egenskaper som uppfattas som mest negativa även om bara ett fåtal innehar den. Eftersom det är som det är och små pojkar också är manliga så börjar förtrycket redan där.

Detta gäller förstås inte de män som springer i ledband och av opportunistiska skäl håller med!

Single Post Navigation

4 tankar om “Etnisk registrering – gruppkaraktäristika.

 1. Män är djur, får man då säga att Romska män är djur?

  Gilla

 2. Stefan skrev den :

  Ja du att män är djur får vi ytterligare bekräftat om vi går in på bloggen Noboytoy. En polare berättade om hennes senaste inlägg men jag trodde inte det var sant innan jag själv kollade upp det. Jisses nu får vi män se upp för nu ska hon avskaffa fadersrätten och mycket mer. Hon måste ju vara psykiskt sjuk eller något. Jämlikhet är för fan självklart men vad tusan yrar hon om?

  Stefan

  Gilla

  • Jag har haft meningsutbyte med Noboytoy på Lady Dahmers blogg för rätt länge sedan. Hon är bara frustrerad över något verkar det i sitt personliga liv. Jag lägger in en länk till hennes blogg http://noboytoy.blogspot.se/ så alla kan se vad hon skriver om.
   Jag skulle dessutom säga att hon borde dra åsikten lite längre och propsa på att alla barn bör tas ifrån föräldrarna och lämnas till myndigheterna för att inlära värdegrunder och rätt sorts hat. Hon kunde kanske bli pedagog där, kanske till och med lägerförman. I alla fall hade vi fått slut på allt tjafs om vårdnadstvister och sånt skit som rättigheter. Inga rättigheter skall ges till någon överhuvudtaget. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: