snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Att hata män!

Jag önskar att makthavare i vårt samhälle kunde se förbi etnicitet och kön vid bedömning av personers kvaliteter. Jag är högst tveksam till den metod som inom postmodern teori kallas för identitetspolitik. Alltså att allt värderas utifrån vem du är, vilken grupptillhörighet du har. Intersektionell genusteori ligger inom detta område, ett område som jag anser borde problematiseras.

I mitt numera avslutade arbetsliv har jag träffat många personer inom olika verksamheter som med självklarhet skapat sig en plats och varit auktoriteter i dessa. En del med briljans varav många varit kvinnor andra med tveksamhet och en del av dem har varit män. De har varit kompetenta eller inkompetenta och min syn på detta har varit helt utanför all genusteori.

Teorin verkar idag inkludera en aspekt på ledarskap som utgår ifrån att allt vore så mycket bättre med kvinnor i ledningen. Var kommer den tanken ifrån? Jag tror inte att världen skulle bli bättre med flera Angela Merkels, Indira Gandhi, Benasir Bhutto, Golda Meir eller kanske Margareth Thatcher, Lucretia Borgia eller möjligen Jian Qing, Mao Tsedungs änka?

Jag tror inte på det alls, vilket inte alls motsäges av en önskan att öka andelen kvinnor inom alla beslutande organ.

Men, när män, som till exempel, Johan Forsberg, ishockeyspelare i Luleå, går ut och förklarar sin aversion mot män, då ringer en varningsklocka! Det blir lite Göran Lindberg-vibbar och det känns lite kapten klänning över det. Man undrar var övertygelsen kommer ifrån? Egen erfarenhet, tja knappast. Någon som med ideologisk övertygelse berättat? Ja, mera troligt!

Jag undrar hur en man som fördömer andra män egentligen klarar sin vardag. Vad gör han i favör för ett mångfasetterat samhälle som inte jag gör. Vad hos honom gör honom bättre av att peka finger åt andra män?

Om nu Johan Forsberg på ett drastiskt sätt vill att män tar ett steg tillbaka så kan han väl börja i sin egen omgivning. Man kan förstå att han inte kan släppa in en kvinna på hans egen plats i laget (men varför inte, enligt postmodern teori så borde detta vara fullt möjligt) men det borde emellertid vara fullt möjligt för honom att med övertygelse driva att klubbens tränarteam skall bestå av kvinnor liksom klubbledning och sekreteriatet. Kör hårt och lycka till!

Kom i håg att all förändring börjar med dig själv och där du själv står!

Single Post Navigation

5 thoughts on “Att hata män!

 1. Pelle2 on said:

  Det är jäkligt lätt att snacka om att män skall lämna plats till kvinnor fram tills den dag det drabbar dig själv. Se bara på Jonas Sjöstedt som säger att män skall lämna plats för kvinnor men han hade inget problem med att låta sig omväljas till ordförande för V. Johan Ehrenberg har inte lämnat över sin plats som chefredaktör och Daniel Svedin har inte lämnat sin plats som krönikör till förmån för någon annan.
  En samling hycklare är vad dom är.

  Gilla

 2. Ibland känns motivet självklart men vid eftertanke så stämmer det inte riktigt. Jag skrev i samband med kommentaren till Helene Bergman att det finns ju till och med de som lånar en liten hund. Associationen är inte långsökt!

  Gilla

 3. Pingback: Vanlig feminism | WTF?

 4. Anders on said:

  Jag tycker det är jätteintressant att lyssna till Lisa Miskovskys berättelse om sitt eget liv. Hon var redan som liten en tjej som älskade att göra ”pojksaker”. Hon har i hela sitt liv fått kämpa. Hon blev utstött i skolan säger hon. Det intressanta i det hela är att se vilka det var som stötte bort henne och hade svårt med hennes val i livet. Det var inte pojkar utan det var andra flickor.

  Så Lisa fortsatte leva i det som traditionellt sett var killarnas värld. Det var enklare, då de hade mindre behov av att ifrågasätta hennes breda talang och behov.

  Kanske något för den extrema delen av feminismen att tänka på.

  Gilla

 5. Lisa Miskovsky har haft framgång i skidbackarna med snowboardlandslaget och som singer.song-writer. Detta av alldeles egen kraft, utan feministiskt pepp och utan att något patriarkalt svin behövt ta ett steg tillbaka! Detta är nog inte synligt för feministerna så det ju inte passar in i den sekteristiska ideologin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: