snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Samtyckeslag? Javisst! Självklart!

Man kan självfallet undra vilket värde en lag om samtycke i sexuella relationer skulle innebära. Det är en lösning som många förespråkar och som verkar dela in mänskligheten i onda och goda. ”Either you are with me or you are against me”! (George W. Bush.)  Vi kan med lätthet se ondskan i dem som inte helhjärtat och storvulet med falsett i rösten stöder kravet på en samtyckeslag. Det skulle bringa ordning i domstolarna och våldtäktsmän skulle ansamlas i häkten och på anstalter! Vi har en lösning!

Men, med handen på hjärtat, vilket är problemet som vi har lösningen på? Det borde vi kanske hitta på först? En kvinna, oftast ung , anmäler en våldtäkt med utpekad gärningsman eller gärningsmän. Brottet har skett i en lokal, en lägenhet, med enbart privat åtkomst. I vart fall oftast inte i offentlig miljö. I något fall har det varit i ett stängt rum med belysningen frånslagen. Vi kommer att få två riktningar på berättelserna. Den ena att våldtäkt har skett och den andra, att våldtäkt ej har skett. Ord kommer att stå mot ord. Vad kommer en samtyckeslag kunna göra för skillnad därvidlag? Blir det enklare för nämndemän och ordförande att fatta ett riktigt beslut? På vilket sätt då?

Att utöka floran av lagar enbart för att markera är inte tillrådligt om de inte också har ett praktiskt syfte. Våldtäkt, eller att ha sexuellt umgänge med någon som inte vill det, eller inte samtycker är vad jag vet inte lagligt. Det är kriminellt och skall straffas. Men brottet skall liksom i alla andra fall först och främst påvisas vara begånget och sedan utom allt rimligt tvivel vara begånget av den som anklagas. Inget av detta kommer att ändras av en nystiftad samtyckeslag säger min amatörjuridiska kompetens.

Men om man inte menar att det är problemet utan att problemet är att förmodade offer inte ges trovärdighet i sina uttalanden då måste man gå en annan väg. Då måste man låta bestämma att vid en påstådd våldtäkt så skall alltid kärandens uttalande räknas som sant och den anklagade alltid dömas till ansvar. Om detta är avsikten, så säg det. Då behöver vi ju aldrig mera anlita domstolar i dessa mål, de kan avgöras direkt på gatan.

Vilket det verkar finnas en hel del förespråkare för redan!

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Samtyckeslag? Javisst! Självklart!

 1. Pelle2 on said:

  Håller helt och hållet med dig. Det kommer ju handla om vem som är mest trovärdig om det inte finns några skador på offret och så är det ju redan.
  Detta som sagt var om man inte bara helt kallt har tänkt sig att tro på offret i alla sammanhang och då är det ju ingen rättvisa längre.

  Gilla

 2. Pelle2 on said:

  Det förmodade offret skulle naturligtvis vara målsäganden i detta fallet.

  Gilla

 3. Samtyckeslag känns lite som ett slag i luften. Nästan som att lagstifta om att det är olagligt att vara kriminell.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: