snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Mansutredningen och Frejaskolan.

I eftersvallet av den statligt tillsatta mansutredningen och dess presentation så kom hyllningarna av genuspedagogikens positiva påverkan som en naturlig följd. Mansutredningens chef, Svend Dahl tog upp detta i en intervju i P1 Studio Ett. Redaktionen hade  fått med rektorn för den hyllade skolan via telefon i en intervju i samma program.

Skolan som påstår sig avsevärt ha förbättrat skolresultaten för pojkar och i viss mån även för flickor heter Frejaskolan och ligger i Gnesta. Rektorn Magdalena Eberhardsson berättar i intervjun hur deras jätteviktiga genusarbete  orsakat jätteviktiga förändringar. Med PISA-studien i färskt minne borde man väl redogöra för vad som åstadkommits i form av förbättring av läsförståelse, hur den matematiska kunskapen förbättrats och så vidare. Men nej, det gäller något annat mycket jätteviktigare. Vi får emellertid inte veta vad i det virriga svamlet med drag av rappakalja. Till och med intervjuarna bekänner vid flertal tillfälle att de inte förstår och till och med avslutar med  ”Det är inte alldeles lätt att förstå hur ni gör måste jag säga. He, He!” direkt riktat till rektorn.

Av detta underlag drar ministern Arnholm slutsatsen att vi behöver fler genuspedagoger i skolorna! Hon visar därmed sin extrema okunnighet. Eller eventuellt visar hon sitt förakt för vanliga människors förmåga att tänka självständigt!

Hon borde nog vänta till denna generation skolelever blir röstmyndiga innan hon bedriver de här propagandastollerierna!

Jag skall referera till delar av intervjun som jag tyckte vara anmärkningsvärda men den som vill döma själv kan lyssna på intervjun här så länge den finns på SRs hemsida. Ni kan också läsa den transkription jag gjort här: Intervju med frejaskolan.

Det som ingen av intervjuarna begriper och enligt mitt förmenande ingen annan heller är att rektorn visar på allt som är jätteviktigt. Det är jätteviktigt att börja tidigt, det är jätteviktigt att man jobbar hela tiden och inte bara ett par studiedagar en termin. Jag förstår inte vad som är jätteviktigt för hon anger det inte. Inte heller på vilket sätt kunskaperna i de mätbara ämnen som ingår i PISA-studien förbättrats. Man både Dahl och uppenbarligen minister Arnholm har förstått det som ingen annan förstått.

Intervjun avslutas med följande ord, förkortat av mig,

Svend Dahl: – Det är inspirerande när lärarna klarar se bortom stereotypen, det gäller inte den direkta interaktionen…… Bla, bla, bla…

Intervjuare:  – Svårt att hänga med. Vad vill du att ministern skall göra med det här?

Svend Dahl: – – Bland annat satsa stenhårt på pojkars läsförståelse….. Utbyte mellan skolor, det finns ju de som funkar bra som Frejaskolan till exempel….

Men innan dess har Frejaskolans rektor nämnt två konkreta åtgärder som införts i undervisningen och som är jätteviktiga. Det ena är att de samarbetar med en organisation som heter Män för jämställdhet. Då kan man undra varför de anlitar en grupp män som av vad jag förstår innehåller medlemmar av före detta våldtäktsmän och våldsverkare. Det är ju deras grej att alla män är våldsverkare och våldtäktsmän. Den slutsatsen kan man ju undra hur de kom fram till.

Det andra är att de använder ett material som heter Machofabriken och som jag inte har någon uppfattning om alls. Det kanske är bra, jag vet ej.

Vi skall också komma ihåg att den framgång som Frejaskolan påstår sig ha uppnått inte på något sätt verifierats i någon studie utan är kraftigt ifrågasatt. Stödet kommer egentligen bara från dem som helt okritiskt vill att det skall vara sant.

Tanja Bergqvist nämnde Frejaskolan i sin blogg redan 2011.

Per Hagwall nämner det här och här.

Läs även Ekvalist i ämnet.

Eller varför inte Bittergubben som desutom hävdar att det finns andra skäl till den ytterst måttliga förbättringen.

Eller läsvärda Livets Bok som också behandlar ämnet.

Single Post Navigation

7 thoughts on “Mansutredningen och Frejaskolan.

 1. Ah, MFJ, de var med på Moderaternas Sverigemöte i fjol. Skrev så här då:

  ===========
  I tematidningen från Moderatkvinnorna som delades ut fick till och med Uppsala Mansjour vara med på en sida. Dock framfördes under seminariet farhågor för opinionsbildningen från ”ett litet antal högljudda män, några anonyma”. Jag borde kanske frågat vad som specifikt menades… Men, men, det känns som arbetet nu är på rätt väg. Den enda som var helt kvar i det gamla statsfeministiska sättet att tänka var den enda mannen på scen, representanten för ”Män för jämställdhet”.

  En man i publiken sa att man inte fick tänka för stereotypt på vem som misshandlade och berättade om ett fall där en 18-årig flicka under många år misshandlats psykiskt [underförstått av sin mor] och nu kommit därifrån men tvingats lämna sin lillasyster kvar. Kvinnorna i panelen höll med om att psykisk misshandel, som inte syns som blåmärken, inte fick glömmas bort. Representanten från MFJ sa att psykisk misshandel redan fanns med i definitionen ”mäns våld mot kvinnor”. Vid en senare fråga sa han rätt ut att ”kvinnors våld mot män” var en del av ”mäns våld mot kvinnor”(!)

  Så kan man ju se det. Tack och lov gjorde de övriga paneldeltagarna, inklusive Beatrice Ask, inte det. De använde i stället uttrycket ”våld i nära relationer”.
  ===========

  http://hagwall.wordpress.com/2013/03/15/gladjande-moderat-markering-mot-allt-relationsvald/

  Gilla

 2. Ja man kan undra var MFJ egentligen finner sitt stöd? Men som inspiration på vår skolor lyckas de ta sig in.
  Märklig, mycket märkligt!

  Gilla

 3. Kristian on said:

  Tack för transkriptionen. Den borde skrivas på syrafritt papper och ramas in någonstans så att man kan läsa den antingen efter katastrofen eller när vansinnet har lagt sig.

  Om jag har förstått något alls, handlar det om
  * normkritik
  * värdegrund
  * gruppstärkande övningar
  * förhållningssätt
  Det handlar jättemycket om det, tydligen.

  Den här människan är antingen riktigt dålig eller riktigt bra på att svara på frågor och hantera media. Har ärligt talat svårt att lista ut vilket!

  Gilla

 4. Det finns ett inlägg gjorta av Medborgare i Toklandet WTF som tagit reda på lite mer angående Machofabriken och vad de står för. Läs det! http://toklandet.wordpress.com/2012/09/06/machofabriken-ryser/

  Gilla

 5. Pingback: Mäns ansvar för våldtäktsdiskussionen! | snurrigtdotcom

 6. Pingback: Allt för männens befrielse! | snurrigtdotcom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: