snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Svenska Kyrkan som politisk aktör.

Är du kristen? Religiös? Medlem i Svenska Kyrkan?

Att vara kristen är för många en manifestation att ansluta sig till kärleksbudskapet i Nya Testamentet. Det vill säga, man värnar om de utsatta individer i världen som behöver hjälp. Är man dessutom troende, innebär det att man skall övertyga hjälpta människor att bli frälsta och låta dem upplyftas i kristendomen.

Nu är jag inte troende, jag är kristen ateist med meningen att jag är uppväxt och uppfostrad i en kristen omgivning, döpt och konfirmerad, men inte troende.

Att inte tro själv innebär inte att förminska eller på annat sätt ifrågasätta andra som är religiösa och beroende av sin tro. Tvärtom, dessa människor skall respekteras och kanske högaktas för vad de gör, men inte med automatik. Det finns nämligen en attityd hos vissa, få i antalet, religiösa som i kraft av sin tro känner sig bättre, överlägsna och på alla sätt mer värda än sina otrogna medmänniskor. Dessa går väl att rätteligen känna en viss misstro emot?

Dessutom motsätter jag mig med all kraft när människor med stark tro kräver att jag skall förändra mitt dagliga beteende eller mina dagliga rutiner för att den starkt troende inte skall bli kränkt i sin religionsutövning. Att jag med andra ord måste avstå rättigheter för någon annans religiösa tro. Då har man gått för långt.

Med detta i åtanke har jag därför alltid funnit skäl till att stanna kvar som medlem i svenska kyrkan för att den skall kunna verka för sina medlemmar i deras tro. Att kyrkan då också manifesterar sig med att sända humanitär hjälp till katastrofområden är okay liksom att ge materiellt stöd till utsatta grupper i Sverige, exempelvis romska migranter. Ungefär som de flesta andra kristna samfunden, däribland Frälsningsarmén.

När religionen utvecklas till en politisk plattform med tydlig dogmatisk inriktning tänker jag inte vara med. Inte heller när kyrkan tar klar ställning för en annan religion, alltså inte andra religiösa individer, utan en helt annan religion och enögt tar in all propaganda därifrån som sann i stället för att hjälpa individer i de grupper som är utsatta. Då blir mitt stöd indraget.

Därför är jag inte medlem i svenska kyrkan längre. Konsekvensen av det är större resurser att hjälpa dem som behöver hjälp utan att svenska kyrkans värderingar står i vägen.

Att det inom svenska kyrkan dessutom finansieras politiska tankesmedjor gör mig högst frågande till inriktningen och vad som skall attrahera människor som har en gudstro? Kyrkans inställning borde vara ödmjuk och sökande efter förlåtelse såsom deras funktionärer delar ut gudomlig förlåtelse åt sina följare. Inställningen bör inte vara fingerpekande och övermaga tillrättavisande eftersom kyrkan genom sina prelater genom tiderna utövat ett starkt förtryck på befolkningen. Till och med ända in på 1800-talets mitt fortsatte husförhör och kyrkoplikt. Det var ett sätt för överheten att ha kontroll på menigheten. Inte enbart av ondo, beroende på den individuelle funktionären, utan ävan av godo då läskunnigheten spreds på detta vis, men också nyheter och förordningar och dekret. I Sverige alltså. Internationellt är det mycket värre, framförallt på den katolska sidan av kristendomen.

Under dessa omständigheter känns det minst sagt förmätet att den kristna socialistiska tankesmedjan Seglora Smedja delar ut pekpinnar och tillrättavisningar. Det är alltså representanter för dessa kanske i historien värsta mänskliga förtryckarna, religion och socialism, som vill visa hur allt bör vara.

Det kristna budskapet borde vara fullgott även för en liberal ateist. Utan inblandning av de självutnämnda* sakrala ombuden!

*En del tror felaktigt att det handlar om kall vilket i så fall är en omskrivning för samma sak.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Svenska Kyrkan som politisk aktör.

 1. Relationen mellan kristendomen och socialismen är extra intressanta, eftersom den sistnämnda på ett tydligt plan är sprungen ur den förstnämnda. Kanske är det just de slående parallellerna som traditionellt varit grund för antagonismen.

  Gilla

 2. Tack!
  Man kan väl konstatera att kristendomens kärleksbudskap kan jämföras med socialismens människors lika värde. Skillnaden är att i kristendomen gäller det för alla. Socialismen gör undantag för en massa kategorier. Framförallt de som av någon anledning har avvikande åsikt.
  Not withstanding som man säger på engelska, så toppas egentligen likheten av att de båda dogmatiska idéerna har delats upp i fraktioner som av maktgalenskap har inbördes bekämpat varandra till döds. Detta är lika för både socialismen och kristendomen. Båda hävdar att det bara finns en korrekt tolkning och all annan tolkning är avfällighet.
  Halleluja!

  Gilla

  • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) on said:

   jag säger att jag är ”kulturellt kristen”, vilket jag tycker beskriver det hela korrekt.
   Faktum är att jag vet inte ens om jag är medlem i kyrkan eller inte, jag var utomlands i över tjugo år, då saker skedde, men vad kan se så betalar jag inte någon kyrkoskatt, så jag antar att jag har trillat ut.
   Annars skulle jag gå ur, för jag pallar inte med att kyrkan kompromissar med sin integritet. Droppen för mig blev nog homo-äktenskap. Inte för att jag är motståndare till det per se, men jag kan inte se hur det är förenligt med det kristna äktenskapet som är en institution för att ”föröken eder och uppfyll jorden”. (Medan jag däremot inte ser några problem med ett borgerligt äktenskap, som är en form av affärskontrakt, eller en ny eller annorlunda religion som har andra premisser för äktenskap).
   Och som sagt, när man hör skräckhistorier som att det finns präster (de flesta?) som inte tror på gud eller centrala dogma i den kristna läran … då … wtf?!?!
   Sen har väl det där med dogmatisk intolerans och att försöka trvinga på andra sin livssyn egentligen inget med religion att göra, utan handlar snarare om en personlighetstyp, och återfinns inom alla livsåskådningar och trosinriktningar, inte minst de materialistiska.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: