snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Mäns ansvar för våldtäktsdiskussionen!

På FB-sidan Genusdebatten kom ett mycket kommenterat inlägg som berörde varför inte diskussionen om mäns våld och mäns inblandning i våldtäkter var livligare på just genusdebatten. Varför diskuteras inte våldsproblematiken bland de frågor som finns i jämställdhetsdebatten (underförstått)? Insändaren har förutom en hyfsat klar beskrivning av problemet också en syftning mot maktperspektiv och könsmaktsordning. Vad som inte sägs är, det är mäns som bär skulden och det är män som är skyldig lösningen. En lösning som anges av feminister. Detta kan vara feltolkat av mig men jag reflekterade ändå så här:

Jag måste få beskriva den reflektion jag gör på inlägget Jag finner det svagt att vi i den här gruppen inte kan diskutera kring problem som generellt gruppen män står för. ”. Han tycks mena att det är mäns problem att våldtäkter och våld existerar. Eftersom det är gruppen män som har det brottsliga beteendet så bör det vara gruppen män som skall lösa det. I alla fall de som skall diskutera fram en lösning. Och det är alltså den här gruppen, Genusdebatten, han menar. Alla de kvinnor han ser här tycks han bortse ifrån.

Jag har tänkt i samma banor, hur skall lösningen se ut för de problem som en grupp debattörer räknar som mäns problem? Eller problemet med män? Är det inte de som formulerar problemet så, som också bör tillhandahålla lösningen? Jag efterlyser i alla fall detta.

Nåväl, insändarens ansats är god, helt i linje med könsmaktsordningens och patriarkatets förespråkares. Han bryr sig alltså inte om att just denna grupp (Genusdebatten) gärna diskuterar dessa problem men inte utifrån de premisserna. Nämligen att utlysa ett samhällsproblem som ett mansproblem och ålägga gruppen män att tillföra en lösning som bygger på feminismens grunder. Det vill säga feminismen talar om för män hur de skall göra och detta får mig att undra hur maktordningens principer skall definieras där?

Vi skall lösa problemen men först inse vad problemen är. Man får först och främst försöka förstå att medlemmarna i denna grupp är individer. De ser ut som en grupp men de är individer, män som kvinnor. De har därför särdeles svårt att förstå identitetspolitikens satser att en persons gärningar skall bedömas utifrån den grupp han tillhör. Och vad det gäller män, skuldbelägga hela gruppen. Då blir det svårt att diskutera vad gruppen män skall göra åt det som är ett samhällsproblem. Det finns de som anser att män skall hålla käften, men jag tror inte det fungerar i den här gruppen.

Fotbollshuliganer, Svenskarnas parti, Röd Front, SMR, AFA, Anarkister och Syndikalister har inom sin led ett påtagligt antal som är beredda att begå våld mot meningsmotståndare. Är de alla män? Nä, det är de inte men de flesta kommer från gruppen manliga mellan ungdom och unga män. De som är ”äldre” får väl betecknas som anomalier. Inom gruppen som begår våldtäkter är det inte heller enbart män även om de överväger i antal stort. Yngre som äldre.

Man skulle ju kunna spekulera i om orsaken är den manliga frånvaron som spökar? Ni vet frånvarande fäder. Det är mammor som uppfostrar barn och ungdomar på grund av fädernas frånvaro. Det är dessutom en mängd ensamma mammor och mammor som strider hänsynslöst för att få uppfostra barnen själv. Och, skall vi tillägga, de vuxna som barnen träffar i skolan upp till högstadiet är i antalet övervägande kvinnor. Var någonstans i detta led borde männen komma in och rätta till felen som leder till att ett litet antal av dessa barn bli våldsverkare och begår sexuella övergrepp. Mitt svar är uppenbart, på alla nivåer men tillåts de?

Och, om vi tittar tillbaka på den förfärliga och förtryckande patriarkala tiden för femtio år sedan, vad gjorde vi då som inte resulterade i den våldsanvändning och den våldtäktskultur som somliga anser finnas idag?

Vi har sedan början av 1990-talet organisationer och verksamheter som bygger sin verksamhet med stöd av statliga medel och som fungerar med genusvetenskapen som verktyg. Det gäller maktordningar, patriarkala strukturer och intersektionalitet som sorterar ut gruppen män som roten till allt ont. Det finns applicerade program, från bland annat Män för Jämställdhet, för förskola och grundskola. Bland annat. När får vi se en vetenskaplig utvärdering som visar att detta inte är bortslängda skattemedel? Vi har ju tjugo års erfarenhet, något måste väl ha skapats. Jag menar mer än eget välstånd?

Om man, som utredaren Svend Dahl pekar på, visar på Freijaskolan som en lyckad utveckling av dessa genusmetoder då kan man undra hur det egentligen står till? Denna skola i Gnesta har lyckats höja resultatet för både pojkar och flickor från en usel nivå till en något mindre usel. Vad som åstadkommit förbättringen(sic!) anser man alltså vara genuspedagogiken och inte den under samma tid 25 %-iga ökningen i lärartäthet. Vi får höra rektorns ytterst virriga framställan av hur jätteviktigt allt är och hur jätteviktigt det är att börja tidigt men tyvärr inte hur och vad som stärkt resultaten. Se min blogg.

Så frågan återstår hur ser diskussionen och lösningen ut om vi bortser från skuldfrågan?

 

 

Single Post Navigation

2 thoughts on “Mäns ansvar för våldtäktsdiskussionen!

  1. Anders on said:

    Gruppen bilister dödar ett antal fotgängare och cyklister varje år. Ytterst sällan dödas bilister av fotgängare. Bilister måste ta tag i detta samhällsproblem just för att de är med i den orsakande gruppen. Inte bara tänka på hur de själva kör utan bör engagera sig i ntf mm.
    De flesta skulle tycka att ett sådant krav är orättvist. En bilist är ansvarig för sitt eget beteende. Inte andras. Ändå är det ok att lägga ansvaret för vissa mäns bereende på alla män. Oxh då är man född till man och ingår i gruppen bilister frivilligt

    Gilla

  2. Javisst även om liknelsen haltar betänkligt så är det väl ingen som inte försöker hålla sina barn ifrån farlig miljö i trafiken?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: