snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Vilken grupp skall ta på sig det här då?

Det helt otroliga händer, något som man inte trodde var möjligt. Barn som säljer majblommor blir rånade på försäljningskassan. Helt jävla otänkbart i min värld. Ett nytt fenomen som dyker upp och som de flesta nog tänker är ofattbart.

Men barn har rånat barn förr, för inte så värst länge sedan började det att bli rätt vanligt. Förövarna har koncentrerat sig på märkeskläder och mobiltelefoner. Men nu är det alltså dags för cash. Jag har för mig att det hände liknande brott i fjol vid den här tiden också.

Nu måste vi, helst utan eftertanke, i journalistisk anda presentera en orsak och en lösning. Nä inte en lösning, det är inte normalt i såna här fall. Men vi skall skuldbelägga någon. Helst en grupp.

Eftersom män inte redan är, i stark konkurrens med maskulinitet, uthängda som orsaken till rånen så måste det ju skyllas något annat. Våra hysteriskt snabbt fördömande kolumnister och reportrar har ännu inte kommit med ett spår. Varför? Det rör ju barn, inte flickor, inte pojkar, utan barn.

Är det barnens föräldrar som skall ha skulden, alltså alla föräldrar? Är det månde Majblomman som kollektivt bör betraktas som skyldiga? Är det alla barnen?

Nä! Man gör inte så. Man skuldbelägger inte en hel grupp för något som utförs av enskilda individer. Man gör det inte eftersom gruppanklagan på grunder som enbart vilar på kön, hudfärg, religion eller etnicitet anses som sexistiska eller rasistiska och det förstår de flesta att det är inte korrekt.

Men ändå, man kan kanske fråga sig, hur kan man vara så förbannat dum att man låter barn springa omkring med ganska stora summor pengar på sig. Det är väl ingen förborgad hemlighet att de som säljer majblommor också måste ha pengar på sig! Det kan även den som har oärliga avsikter räkna ut.

Men det är ännu ingen som säger saker som: Man skall kunna låta barnen gå omkring med skyltning av medhavda pengar, det är inte barnens fel att de blir rånade. Det är något annats fel (samhället, patriarkatet, skolan etc. you name it)! Låt ungarna gå med pengarna i handen, det måste vara möjligt.

Nä, det går inte för sig. Alla vet nämligen att den akuta situationen hanteras och undviks genom försiktighet. Ha inte så mycket pengar, gå inte där eller där, undvik… osv.

Långsiktigt måste man börja med att identifiera förövarna, lagföra dessa och OM de eventuellt skulle tillhöra en viss grupp, rikta stöd och utveckling på just den gruppen.

Kan man hoppas att människor tänker så, och i detta fallet, även journalister?

 

Single Post Navigation

2 thoughts on “Vilken grupp skall ta på sig det här då?

  1. Angelica on said:

    Detta hände väl aldrig förr i tiden? Jag kan tänka på en sak som förändrats de senaste åren, och just det att media inte skriver något beskrivande om gärningsmännen får mig att misstänka att det just handlar om det.

    Gilla

  2. Offren är ju begränsade till en ganska specifik grupp! Resonemanget vad gäller skuldfrågor och åtgärder skiljer sig markant från andra brottsdiskussioner.
    Man kan undra varför?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: