snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Värdegrund

Jussi Lundell skriver intressant om värdegrund på sin blogg idag. Egentligen handlar den om annat som näthat och svensk elits rädsla att tillåta åsikter utanför åsiktskorridore. Men den fick mig att, återigen, fundera över det som kallas värdegrund, den gemensamma värdegrunden.

Skall läras ut i skolan. Är det någon som vet vad som skall läras ut i skolan? Alla människors lika värde? Eller nästan alla människors lika värde? Eller möjligen alla människors nästan lika värde? Om man upprättar en lista över de ingående delar som lika värde bör representera, borde den då inte vara lik listan över rättigheter som demokrati bygger på? Om inte, hur ser då listan ut?  Eller får vilken flummare som helst diktera sina egna tolkningar?

Vad skall vi tänka?

Hur är det när barn dödas i konflikter, skall de räknas, kvantifieras för värdering eller skall man se varifrån våldet kom först? Är alla barn skyddsvärda? Även pojkar?

Är alla papperslösa som kommer till Sverige skyddsvärda? Är de det för att vi inte gitter ta reda på vem de är? Eller om de begått brott eller vilka brott de i så fall begått? Är de skyddsvärda även om de inte kommer från en konfliktzon utan bara från ett annat land? Är de skyddsvärda om de kommer från IS styrkor och behöver vila upp sig? Är det någon som vågar bry sig?

Hur ser Lady Dahmer på 8-åriga pojkar? Röner hennes värdegrund så stor uppskattning att hon bör vara sanningsvittne i frågor om hat?

Fredrik Virtanen då? Som hatar män och sig själv så mycket?

Är det en värdegrundsbaserad åsikt att pojkar som går vilse i uppväxten, inte klarar skolan, begår självmord bör skylla sig själva och skall uppfostras till värdegrundszombies enligt regeringens jämställdhetsminister Arnholm med mansutredningen som underlag? Den senare utförd av ett gäng radikalfeminister med den värdegrund det innebär.

Hur är värdegrunden fastställd när det kommer till frågor om identitet och intersektionalism. Är det inte då man egentligen får frispel i utövat hat? Om man förstås inte tillhör gruppen vita europeiska cis-män eller strax därunder i den identitetspolitiska djungeln. Är det inte då man kan hata på, som det nysvenska uttrycket heter, vem som helst som, inom den egna värdegrundens basideal, inte har något värde?

Värde! Alla människors lika värde talas det om. Är det inte självklart? Jovisst säger antirasisten men då antar jag att man liksom inom den numera så omhuldade men fullständigt missförstådda kommunismens ideområde, såg metoder att utesluta personer från mänskligheten.

Detta omhuldas i någon form av den så kallade södermalmsandan, där alla som vill leka med förstår att de skall anamma de föregivna reglerna och stå upp för den gemensamma värdegrunden. Så fungerar riktig demokrati! I huvudet på virrpannor och kommunister i alla fall!

Det finns en tanke att makten, i sitt politiska värv skall kunna uppfostra och likrikta folket, medborgarna, genom manipulation, belöningar och framförallt med skrämsel och hot! Vem skulle vilja stå utanför? Och det är en koncentrerad och ideologiskt homogen journalistkår som står för verktyget och som framförallt står för idéerna i den unika konforma svenska värdegrunden. Där inte alla är lika värda utan en bedömning görs utifrån etnicitet och kön först. Men den har stort genomslag och alla ”vet” vad som gäller. Fatta!

För att folket skall kunna förstå sin plats anlitas en privat vänsterextremistisk grupp av tidningsredaktörerna för att avslöja oppositionen. En grupp som står utanför parlamentarisk kontroll men som får hållas med Expressens chefredaktör Thomas Mattsons goda minne. Sådana autonoma parlamentariskt vilda grupper har funnits i många schatteringar. Den som jag genast associerar till är SA (SturmAbteilung) i Tyskland under 1920 och 1930-tal. En organisation med stöd för en viss politisk inriktning och som där tas emot med öppna armar.

Det har alltså blivit medias, med politikers välvilliga bistånd, mål att uppfostra folket till att ha en riktig värdegrund där människor rangordnas efter kön och etnicitet. Vi har fått ett nytt rasbiologiskt institut som sysslar med kritisk vithetsforskning som exempel på nyordning.

Likaledes är det alltså makten som vill ha ett politiskt tillrättalagt och uppfostrat folk, ett folk som intar samma värderingar som på den mest udda platsen, åsiktsmässigt sett, låt oss kalla den för Södermalm. Det är alltså makten som vill välja folket, inte tvärtom!

Att det historiskt sett finns åtskilliga liknande politiskt uppbyggda system vet vi. De flesta har på grund av dysfunktionalitet* upplösts men några av dem återstår. Vi kallar dem totalitära och repressiva. De som avviker, dissidenterna, skall förföljas och tystas. I demokratier synas makten, var den än ligger, i totalitära regimer med repressiva tendenser är det oppositionen som granskas. Därför kan journalistiska priser ges till utomparlamentariska organisationer som jagar oliktänkande i ett land som Sverige.

Gudskelov, som jag noterat tidigare, så valde runt 90% svenska väljare bort kommunister och radikalfeminister. De radikalfeministiska partierna (V), (MP), (F!) och (FP) vann inget stöd eller förlorade mycket stöd. (Ja F! vann men hålls utanför riksdagen!) De marxistiska partierna (V) och (F!) kan inte heller sägas få något stort väljarstöd.

Gudskelov!

Nu skall detta faktum bara sjunka in på latte-baren på hörnet.

Eller det har kanske gjort så redan för nog kan man märka en ökad offensiv mot åsiktsfriheten och mot oliktänkandet. Eller?

Tack gode gud för landsorten och för dess redaktioner som med ett undantag med råge förstår vad det rör sig om.

 

* Jag vet att ordet betyder kroppsligt tillkortakommande, därför passar det här!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Värdegrund

 1. trollan on said:

  Det här med värdegrund och skolan. Var med om ett rätt intressant maildiskussion för ett tag sedan där det visade sig att det fanns en lärare som tydligen misslyckats kapitalt med sitt uppdrag att lära ut matematik. Detta så illa att elever som nu gick i årskurs 6 tydligen hade kunskaper som någon som gick i årskurs 4. Föräldrar som hade elever som gått i denna klass hade då kämpat med problemet i matematik och svaret från ledningen var väl att det var en ”problematisk klass” (troligen var det väl antiplugg tendenser hos killarna i klassen). Händelsevis så var det bara ett ämne problemen uppkom – matte. I övriga ämnen verkade det fungera bra. Och händelsevis var det så att den lärare som hade eleverna i detta ämne tydligen blivit avstängd från en annan skola i kommunen pga undermåliga kunskaper. Så efter att ha kämpat i två år så hade man nu i våras lovat att denna lärare inte skulle utbilda i mellanstadiet utan hålla sig till lågstadiet tills bättring visat sig. Det blev tydligen en väldigt kort sejour på lågstadiet och räckte bara över sommaren (!) så nu på hösten så skulle denna lärare som bli extra resurslärare i matte för de nya fyrorna.

  Så, föräldrar som haft barn i den ”problematiska klassen” och nu hade syskon i fjärde klass gick naturligtvis i taket. Information om händelsen skickades ut till alla föräldrar som berördes. Efternamnet på läraren skrevs inte ut, bara förnamnet.

  Och naturligtvis dyker det då upp dessa behjärtansvärda människor som lider över att en lärare blir uthängd (även om det var tydligt från alla håll att det var skolledningens agerande man var kritisk till) och någon skriver så vackert frågan om vad denna stackars lärare gjort. Hade h*n gjort något som stridit mot värdegrunden som kunde göra denna uthängning tolerant?

  Jag reflekterade då över vad det är för inställning man har. Tänk om det kommit fram att denna lärare hade röstat eller, gud förbjude, varit medlem i SD, då hade nog denna människa med hjärtat på rätt ställe säkerligen inte opponerat sig mot en uthängning. Att låta elever riskera en sådan smitta?! Att elever riskerar komma efter i skolan och få sitt självförtroende krossat redan på mellanstadiet pga en inkompetent lärare är däremot inte något som ses som ett problem. Skolledningen vill säkert bara väl ändå…

  Gillad av 1 person

  • Du sätter fingret på något väsentligt. Värdegrunden, den gemensamma vad nu det är, går ut på att ha ”rätt” uppsättning åsikter. Har man det kan man i övrigt bete sig hur som helst.
   Det var i veckan två representanter för en skola som på grund av den ”gemensamma värdegrunden” vill utestänga sympatisörer till SD från alla tjänster inom skolan. Som jag ser det är det dessa två representanterna som borde avstängas, då deras syn på demokrati och vad det innebär direkt är kontraproduktiv. Hur skall vi kunna lära den uppväxande generationen att respektera andras åsikter om det finns åsikter som inte kan debatteras?
   De länder som har infört denna ordning, bland andra Sovjetunionen, Nazityskland, Nordkorea har inte lyckats så väl!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: