snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Alla människors lika värde!

Nu får det vara nog, jag kräver ett besked!

Jag  vill helt enkelt veta vad som menas med det mest använda och säkerligen det mest avskiljande uttrycket i svensk politik – ”Alla människors lika värde”. Vad menar man?

Vem tillerkänner inte ”alla människor lika värde”, i vilket avseende utmärker man sig om man inte erkänner ”alla människors lika värde”? Vem har rätten att göra distinktionen? Vad är distinktionen?

Förklara!

Här finns ett dualistiskt perspektiv. Frågeställningen är, det finns en gräns, en linje som på ena sidan har människor som värderas lika. På andra sidan linjen har vi människor som inte gör det.

Här gäller det att befinna sig på rätt sida av linjen. På ”inte”-sidan alltså. Annars har man ingen rätt att uttala sig. Placeringen är självvald och priviligierande i fråga om att alltid ha rätt. Och så har vi dessa ynkryggar på den motsatta sidan som inte förstår att det finns en annan sida av linjen, de låtsas inte om den värdelösa sidan.

Detta skulle kunna vara en ingrediens i normal polemisk debatt. Vi har, emellertid, ytterligare ett element som förvillar debatten. Nämligen den mänsklighet som dragit linjen. De som inte behandlar människor som likvärdiga. Rassarna och fascisterna. Dessa kan man inte samtala med, det är naturligt för de båda gängen på var sin sida om linjen, man pratar inte med dem som har målat linjen! Aldrig!

Detta vet alla! Till och med facebookimbeciller avsäger sig vänskap med dem som eventuellt röstat på Sverigedemokraterna. De som håller i penseln.  Ajöss med dem!

Ok nu förstår ni vad som menas med alla människors lika värde, eller hur? Inte det? Nä, inte jag heller! Jag undrar om man förväxlar med de demokratiska rättigheter som borde gälla alla människor alla individer. Alltså de rättigheter som konstituerar en demokrati. Rätten till liv, egendom, åsikter, tro och rätten att fritt uttrycka dem och att organisera sig. Dessutom lägger man gärna till fria och hemliga val till ledande funktioner i samhället. Om någon individ i samhället fråntas dessa rättigheter kan man klart deklarera att det mänskliga värdet minskat.

Men är det så? Jag vet inte men att det med största sannolikhet är på den politiska vänstra sidan som det pratas mest om mänskligt värde, så borde de kanske också förklara vad det är! Historien är förfärlig så en förklaring vore på plats. Att de borgerliga partierna också efterapar i retoriken säger inte särskilt mycket om fenomenet. Vad är det mänskliga värdet med tanke på att det inte alls, förmodligen, har med de demokratiska rättigheterna att göra.

Ja, vad är en människa värd? Ingenting om den inte samtidigt håller i en röstsedel. Ja, kanske det?

Enligt FN-resolutionen som man hänvisar till är det inte värdet utan den mänskliga värdigheten (dignity) som det gäller.

Ta som exempel, de romska EU-migranterna som sitter utanför köpcentra och tigger. Det är inte värdigt, och det är värdigheten i ett Europeiskt land som fallerar. Att låta sina invånare resa utrikes för att slippa dem på hemmaplan är inte värdigt! Men det är inte i Sverige värdet missbrukas. Vi skall, så klart, göra vad vi kan för att inte ytterligare försvåra för dem. Det finns beundransvärda insatser utförda av vissa kommunmedborgare, jag tror i Gnosjö, som anlitar de utsatta som hjälp och låter dem sälja bakverk och bär.

Men hallå! Så får man inte göra i Sverige för då kan skatteverket, bolagsverket och länsstyrelsen klaga. Inkomster skall redovisas, skatt skall betalas, arbetsgivaravgifter kommer man inte ifrån liksom registrering av bolag och om det inte bromsar initiativen kommer säkert Thorvaldsson med argument att det skall vara minimilöner för att inte störa den svenska arbetsmarknaden.

Detta är ovärdigt! Att tigga är okey i Sverige men att göra en insats som man kan tjäna pengar på är inte möjligt. Vi har regler! Ovärdigt!

Så vad gör vi för att tillerkänna dessa migranter mänskliga värde? Enligt all logik borde de åtminstone betraktas som papperslösa. Det vill säga socialt understöd skall vara självklar liksom läkarvård, tandvård och skola! Frågan är om också dessa rättigheter inte borde utökas med rösträtt så att de, åtminstone i teorin. kan påverka sin egen situation. Allra minst.

Varför finns inte detta på dagordningen? För att de är romer? Rasism? Inte tillräckligt många för röstjagarna? Ja säg varför.

I logikens namn, återigen, människors lika värde bör inte kopplas till lika rättigheter utan till lika utfall. Och då kan jag inte förstå exkluderingen av EU-migranterna. Ingen som vill ta sig till Sverige skall på något sätt exkluderas från det välstånd som vi har snott åt oss i detta land. Ett välstånd enbart uppbyggt på stöld från dem som har mindre, från dem vi, som vita Européer, utnyttjat, från slavhandel som gjort oss rika och för allt det patriarkala förtryck vi utsatt andra för.

Det var kanske allt för raljant det där sista, men kontentan är, vänligen förklara vad som menas med människors lika värde. Betyder det att om jag köper en korv med bröd i kiosken på torget så skall jag köpa till alla som befinner sig där just då?

Vackra tanke!

Vem betalar?

Single Post Navigation

One thought on “Alla människors lika värde!

  1. Pingback: Twitters Rimligaste | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: