snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Ett tokparti ersätter ett annat – bra?

Väljarnas sympatier fördelades så här på de olika partierna i riksdagsvalet 2014:

V=  5,7%

S= 31%

Mp= 6,8%

C= 6,1%

Kd= 4,5%

Fp= 5,4%

M= 23,3%

SD= 12,8%

Ingen av de konventionella blocken kan få majoritet utan stöd av SD, och det kan man inte föreställa sig ska kunna hända.

Det som hände vid budgetrundan på hösten 2014 var att S+Mp lade ett förslag med stöd av V. Det vill säga av 43,1% av riksdagspartierna. Dessutom hade vi ett gemensamt förslag av Alliansen, M+C+FP+Kd och ett förslag av SD. Om var och en röstat på sitt eget förslag så hade S+Mp förslaget gått igenom och klubbats.

Men så skedde inte. SD röstade på Alliansens förslag och vips blev det en majoritet för denna. Nämligen 52,1%. Oslagbart och ovälkommet! Så kan man inte ha det!

Vad som förväntades var att Alliansen borde lägga ned sina röster så att S+Mp skulle kunna få igenom sin budget, med eller utan stöd från V.

Nu har man kommit överens, verkar det, i en ”decemberöverenskommelse” där man mellan partierna i regeringen S+Mp samt partierna i Alliansen M+C+FP+Kd bestämt att vid ett upprepat sådant tillfälle vid budgetomröstning, det näst största blocket skall lägga ned sina röster. På så sätt kan en minoritet styra och ställa i landet. Precis så som alla vill, att vara överens. Det är ju det viktigaste. Eller hur?

I denna ”decemberöverenskommelse” ingår inte V eller SD. De senare var ju dem som skulle uteslutas ur det demokratiska systemet och det är kanske bra? Men V? Var hamnar vi där?

Om inte V vill stödja en S+Mp budget, då blir ju Alliansen större än förslagets stödjare. Skall de lägga ned sina röster då? Nä säger du, det kommer inte att hända, V kommer att stödja förslaget och då lägger Alliansen ned sina röster.

Det är väl tänkbart, kanske rent av förutsägbart, att det blir så. Men det är väl knappast tänkbart att V stöder en budget om de inte själv har stor inverkan på innehållet? Vi kommer att få förslag med rent ut sagt tokiga kommunistförslag som då inte får någon motsättning från Alliansen. De skall enligt överenskommelsen lägga ned sina röster. För vad säger att V inte tar den löst slagna bollen och returnerar den med full kraft, eller slår bollen i öppet mål?

Blev det bra?

Man har alltså självsvåldigt i denna ”decemberöverenskommelse” gett ett tokparti med låg representation oproportionerligt stor makt för att utestänga ett annat, dubbelt så stort tokparti från den demokratiska scenen!

Eller är det verkligen så att oavsett hur stödet för regeringens, nu för tillfället S+Mp, ser ut så skall Alliansen lägga ned sina röster? Det vill säga, i praktiken kommer det bara att finnas ett förslag!

Det låter både praktiskt och bra, i alla fall för den late. Men demokratiskt?

Vad tycker du?

Single Post Navigation

2 thoughts on “Ett tokparti ersätter ett annat – bra?

 1. Anders/AV on said:

  V kommer aldrig att fälla en S-budget så att det istället blir en alliansbudget. De är fast på sin kant och kan endast stödja grannen till höger om dem. Fälla en budget de inte riktigt gillar så att det blir en värre budget ur deras synvinkel? Skulle inte tro det. Får de ett köttben nu och då sitter de snällt och ger vacker tass. Det är extremistpartiernas problem. Tänk ett litet extremt högerparti. Skulle de fälla en alliansbudget så att istället en socialistisk budget vinner med ännu mer gemensamt finansierat/ägt? Nej, de skulle stödja dem närmast till vänster för att få något igenom av sin politik.

  Men varför kan då SD ställa till det? Därför att de är extremister på en annan skala. Höger-vänsterskalan handlar om sociala frågor och ekonomi. Invandringsfrågan är en ny dimension, en ny axel. Vi har även socialister som är invandrarkritiska (skydda jobben) och liberaler som är för helt öppna gränser. SD är extrema på den axeln, men inte på höger-vänsterskalan. Där är de ungefär i mitten, lite åt högerkanten. Ungefär som FP eller högersossar. Därför kan de fälla åt både höger och vänster utefter sin hjärtefråga.

  Gilla

  • Jag tror inte som du. utan det du anför utgör den massiva plattformen som gör att V kommer att få mycket vida ramar att agera inom.
   Bland annat genom att förklara att de inte stöder regeringens budget vilket blir att påtryckningsmedel a’ la chicken race. Politik vill säga! Ett utmärkt sätt att få igenom sina förslag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: