snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Kan man verkligen tro på sån´t? Ja, jag kan!

Jag kom jag på iden att skriva ett referat av de händelser som hänt under veckan. Saker som kan ha fått mig att reflektera eller i några fall verkligen ifrågasätta om trovärdigheten i uttalanden och i många fall baktanken när kontroversiella åsikter yttras.

Utgångspunkten för detta är såklart min egen åsikt som jag vill beskriva som liberal. Jag funderar ibland över vad som definierar en liberal. Jag menar då utöver lexikonets beskrivning av liberalism som inkluderar:

1) Fria och rättvisa val (till parlament och styrande organ.)

2) Mänskliga rättigheter (rättigheter som skall omfatta alla utan undantag.)

3) Pressfrihet och yttrandefrihet. (Detta måste vara utan restriktioner och undantag.)

4) Trosfrihet, religionsfrihet. (Det är viktigt att detta gäller individer och inte samfund.)

5) Fri handel.

6) Rätten till liv.

7) Rätten till frihet.

8) Rätten till egendom.

Detta är grundprincipen och därtill kan man lägga att jag tycker att samhället skall gemensamt ta ansvar för omsorg och hälsa samt att samhället också skall ha en resursutjämnande politik som åstadkoms genom att vi alla betalar skatt till en gemensam sektor. Att detta kan betecknas som socialliberalt må vara hänt.

Det behövs ingen större begåvning att inse att detta måste vara världshistoriens tråkigaste inriktning, liberaler! Man kan fråga sig vad en sån hoper kan tänkas slåss emot. Inget, liberaler slåss FÖR någonting, någon annans rätt att ingå i samhället på lika villkor som alla andra. Det vill säga lika rättigheter och skyldigheter för män och kvinnor, asiater och afrikaner, vita européer, indianer och andra aboriginer, muslimer och buddhister, kapitalister och marxister, alla! (kanske inte Djurgårdare ändå?) Jo, alla!

Fan va tråkigt!

3 tankar om “Kan man verkligen tro på sån´t? Ja, jag kan!

  1. dolf skrev den :

    varför i all världens värld ”resursutjämnande”? Ansluter sig inte liberalen till idén att man själv ansvarar för och skapar sitt eget välstånd?

    Gilla

    • Kan tänkas att liberalen skall tycka så, men jag ursäktar ju för den socialliberala idén 🙂

      Gilla

      • dolf skrev den :

        Jag är pinsamt obevandrad i etiketter, så distinktionen mellan ”liberal” och ”socialliberal” är inte riktigt klar för mig. (Fast om jag inte tar fel så är socialliberala nån konstig hybrid av sossar och liberaler.)
        Jag tycker bara att resursfördelning (a.k.a. skatt) rimmar dåligt med liberalism, då skatt (för att nu kalla en spade för spade) inte är något annat än en form av stöld.

        Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.