snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Rättvis fördelning.

Jag läser i mitt FB-flöde att vi absolut inte behöver ställa olika gruppers behov emot varandra. Våra hemlösa/gamlingar mot flyktingar. Struntprat påstås det eftersom det bara är en fråga om politiska prioriteringar. Vi vill helt enkelt inte fast resurserna mycket väl räcker åt båda grupperna.
Om vi bortser ifrån Advokatssamfundets GS Anne Rambergs i egen sak uttryckta, äldre får ge avkall på välfärden, som befäster motsatsen så kan vi ändå ifrågasätta påståendet att resurserna räcker om vi bara vill.
Javisst, åtminstone en stund. En kort stund!
Hur då, kan vi bara gissa att skribenten har förslag på. I ett land där cirka 62% av alla resurser omsatta i arbete och produktion går direkt till den offentliga kassan är det kanske inte så lätt att höja skatten. Inte som samhället ser ut nu.
För att förenkla bilden ser vi på samhället som indelat i tre grupper. En grupp som är stort behov av att en fördelning av överskottet tillfaller dem, en andra grupp som sköter fördelningen av överskottet från de resursrika till de resursfattiga och en tredje grupp som genom arbete och produktion förser samhället med det överskott som skall fördelas.
Det behövs ingen större teoretiker för att förstå att samhället mår bäst om den tredje gruppen är avsevärt större än de båda andra. Det är alltså denna grupp som behöver arbeta mer och öka sina bidrag för att ”allt skall vara möjligt bara man vill”. Ju mer den beskattas och brandskattas desto mindre kommer den att bli och ju mer måste den beskattas.
Dessutom är det inte möjligt att anstifta en sådan politisk praktik med öppna gränser. Alltså, precis det som går på tvärs med förespråkarnas idé. Om inte gränserna stängs kommer flyttlassen att gå i en allt stridare ström, för de som kan, till en bättre politisk situation i ett annat samhälle. Och det blir inte de i den första gruppen som flyttar.

Flyttfenomenet kan enbart förhindras med stängda gränser.

Och för er som är nya eller har gått i den nya svenska skolan kan jag meddela att detta har prövats förr och finns i storskaletest att bevittna i länder som Kuba, Nordkorea och Venezuela, Ingen har kunnat visa upp ett godtagbart resultat. De facto har det i stället resulterat i fruktansvärda humanitära katastrofer.
Men på det igen för fan, nån gång skall det väl gå!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: