snurrigtdotcom

A great WordPress.com site

Hur med ansvar då?

Jag påminns om en dokumentär om Peter ”Pirre Wallenberg” för några år sedan. I den medverkade den dåvarande direktören i Wallenbergsfären (VD i Investor) Claes Dahlbäck som berättade hur Marcus Wallenberg, alltså pappan till Peter, kunde sätta press på människor. I ett exempel visar Dahlbäck hur en utlandsbaserad divisionschef i en verksamhet med bekymmer fick följande uppdrag.

Nu vill jag (Wallenberg) att du veckovis sänder mig en rapport som visar åtgärder du vidtagit och hur dessa åtgärder förändrat situationen under veckan!

När man nu läser rapporteringen om Källans förskola där eleverna trakasseras av droghandel och där föräldrar inte kan hämta sina barn utanför lokalen på grund av hot, ser jag ingen som tar på sig ansvaret utan i stället ser jag hur man generaliserar och skyller på samhället och allmänheten.

Bevakande journalister i tidningarna Sydsvenskan och Kvällsposten har inte förmåga att rikta den Wallenbergska frågan till någon enskild befattningshavare inom stadens förvaltning eller någon i polisdistriktet. Tidningens reportrar tycks tydligen tro att det är samhällets fel. Alltså ingens ansvar. Tala gärna om för läsarna hur ni inom media har funderat ut en godtagbar lösning. Eller är det bra som det är? Då kan ni komma dit och göra årliga reportage till medborgarnas ojandes och vånda, eller? Detta får vi naturligtvis inte misstänka! Media är ju en tung aktör i demokratins tjänst och media har en skyldighet att påverka och denna påverkan borde naturligtvis riktas i första hand mot det offentliga ledarskapet och inte mot någon annan. Det är makten som skall granskas!

I stället nöjer ni er med uttalande som det följande av polisen – ”Platsen är uppbyggd så att det ska vara gemytligt. Det är en god tanke. Men en tanke vi diskuterar med gatukontoret är att bygga om till ett mera rent flöde av trafik och människor, säger Erik Åberg.” – där alltså någon annan blir ansvarig. Där dessutom droghandlen förmodligen bara förflyttas till plats utanför någon annan förskola.

Eller denna tweet från komunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh –
skarmklipp37

”Om ingen tar ansvar personligen, blir det allas ansvar, alltså ingens!”

Ställ den Wallenbergska frågan, var inte så undfallande! Det är inte medias skyldighet att finna lösningar utan skyldigheten består i att konfrontera ansvarig individ och avtvinga denna förslag till åtgärder. Det är ändå mycket högt betalda och priviligierade tjänstemän och politiker det gäller. Att dessutom göra dem immuna för kritik kan inte vara demokratins mening!

 

Single Post Navigation

En tanke på “Hur med ansvar då?

  1. Nåväl, lite mer åt det håll som efterlyses i dagens Sydsvenska men var är den Wallenbergska frågan?
    http://www.sydsvenskan.se/2016-11-02/staten-maste-halla-ordning-aven-vid-knarkrondellen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: